• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatan video: Ovaj mladić naišao je na kita "zamrznutog" u mestu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brodi Mos, jedan od najpoznatijih australijskih Tiktokera i član pomorske ekipe "IBS Youngbloods", snimio je grbavog kita koji je na otvorenom moru izvodio neobjašnjiv ritual koji se veoma retko viđa

  • 0

Brodi Mos, jedan od najpoznatijih australijskih Tiktokera, snimio je grbavog kita koji je na otvorenom moru izvodio nešto što se retko viđa.

Kit je naime radio "stoj na glavi", a Mos je uočio rep kita dok je veslao u providnom kajaku, piše Sciencealert.

"Srce mi kuca tako brzo“, priča Mos u pozadini svog videa koji je podelio na TikToku i Jutjubu.

On je pokazivao na rep ogromnog grbavog kita (Megaptera novaeangliae), koji je ležerno lebdeo na horizontu, gotovo potpuno nepomičan.

"Mislim da je to kitov rep. Samo je izašao i podigao rep, i ne ide nikuda. Ne znam ni šta da kažem", rekao je Mos.

Veslajući unazad da bi održao rastojanje, Mos je video i bebu kita koja je plivala oko repa.

"Šta to radi?" pita se Mos i stavlja kameru pod vodu kako bi pokazao kako mladunče nežno polaže glavu blizu grudi odraslog kita, najverovatnije njegove majke.

U pozadini se čuju dva kita kako nežno pevaju jedan drugom.

Ovo čudno ponašanje, koje podrazumeva podizanje repa, nije zapanjilo samo Mosa i njegove TikTok fanove. Naučnici decenijama pokušavaju da odgonetnu ovu pojavu.

Pošto kitov rep podseća na jedro kad viri iz okeana, ovo ponašanje je ponekad poznato kao "plovidba repom". Mos nije rekao gde je snimio kita, ali je poznato da je član ekipe IBS Youngbloods, tima koji stvara okeanske medijske sadržaje na obalama Zapadne Australije, između Eksmauta i Bruma.

I druge institucije i kompanije zapadne Australije snimile su ovaj redak fenomen 2019. i 2020. godine. Na obali Brazila, u dugotrajnom istraživanju ove vrste kita, između 1989. i 2000, povremeno su viđani kitovi u ovom položaju koji su trajali od nekoliko sekundi do čak 12 minuta. U većini slučajeva, kitovi su polako uvijali rep, pa su se okretali oko uzdužne ose. Ovo ponašanje je primećeno kod pojedinačnih kitova, uglavnom majki, a jednom i kod gravidne ženke.

Kada su se mame kitovi ovako ponašale, njihove bebe su uglavnom plivale oko njih. Jedno mladunče je čak viđeno kako sisa. Ipak, mame kitovi doje svoje mlade i u drugim položajima, pa to objašnjava ovo "stajanje" na glavi.

Godine 2016., dron na obali Mauija snimio je uspravan rep grbavog kita koji je ostao iznad površine više od 10 minuta. Istraživači kitova izjavili su da bi to ponašanje moglo imati veze sa mirovanjem.

Slično kao što grbavci ponekad spavaju vertikalno u vodenom stubu, majka kit može se okrenuti naglavačke da bi se odmorila i pazila na svoju bebu.

"Jedrenje repom" kit grbavac koristi i kao trik za hlađenje: njegov rep prepun je krvnih sudova što znači da bi se mogao efikasno koristiti za apsorpciju ili oslobađanje toplote iz tela.

Ipak, i ova pretpostavka ostaje u domenu spekulacije.

Mos se nada da će njegovi nedavni snimci pomoći naučnicima da bolje razumeju ponašanje ovih nežnih morskih džinova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari