• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ujed mačke može da bude opasniji nego što mislite

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Velikoj Britaniji, jednog 48-godišnjaka je ugrizla ulična mačka i tom prilikom ga zarazila bakterijom koju naučnici nikada ranije nisu videli

  • 0
Ujed mačke Foto: Pixabay/vicrain

Imuni odgovor jednog Britanca koji je doživeo ujed mačke lutalice bio je zastrašujući.

Samo osam sati nakon što je zadobio više ugriza, njemu su ruke toliko otekle da je morao da ode u hitnu pomoć.

Rane su mu očišćene i previjene i dobio je injekciju protiv tetanusa pre nego što je pušten na kućno lečenje uz primenu antibiotika.

Ipak, dan kasnije, muškarac se vratio u bolnicu. Mali i srednji prst na levoj ruci bili su mu bolno uvećani, a obe podlaktice crvene i natečene.

Lekari su morali hirurški da uklone oštećeno tkivo oko rana koje je zadobio.

Bolesnik je dobio tri različita antibiotika intravenozno i poslat je kući, uz savet o primeni oralnih antibiotika.

Ovoga puta, lečenje je bilo uspešno i on se sasvim oporavio.

Međutim, u bolnici su doktori pokušavali da saznaju šta se čoveku desilo: kada su analizirali mikroorganizme, prisutne u uzorcima iz rana, pronašli su neprepoznatljiv organizam sličan streptokoku.

Streptococcus je rod gram-pozitivnih bakterija koji je, između ostalog, povezan sa meningitisom, streptokoknom grloboljom, bakterijskom pneumonijom i pojavom ružičastog oka, odnosno konjuktivitisa.

Kada su izdvojili deo genoma bakterije, on nije odgovarao nijednom zabeleženom soju. Ovo je bio novi patogen koji naučnici nikada nisu formalno dokumentovali. Ispostavilo se da bakterija pripada drugom rodu gram-pozitivnih bakterija pod nazivom Globicatella.

Ova bakterija razlikuje se od drugih srodnih sojeva, kao što je Globicatella sulfidfaciens, za oko 20 procenata, što ukazuje na “različite i ranije neopisane vrste”.

Pošto je G. sulfidifaciens otporna na nekoliko uobičajenih vrsta antibiotika, može da bude teška za eliminaciju iz organizma. Srećom, novi soj otkriven u Velikoj Britaniji dobro je reagovao na poznate preporučene antibiotike.

Ujed mačke Foto: Pixabay/258817

Ova priča treba da upozori javnost na to da su mačke izvori još neotkrivenih bakterijskih vrsta koje imaju patogeni potencijal.

Ujedi mačaka iniciraju više od 60.000 poseta odeljenju za hitne slučajeve svake godine u SAD. Mnogim povređenim ljudima potrebni su antibiotici, pa čak i operacija, da bi se sprečila ozbiljna infekcija.

Mačke imaju oštre zube i kandže i mogu preneti patogene u najdublje slojeve kože.

Ako vas napadne mačka lutalica i nanese povrede ugrizima ili kandžama, u što kraćem roku isperite ranu sapunom i odmah se obratite lekaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari