• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasti grada u Francuskoj osmislile perfektan način da kazne vlasnike koji ne čiste za svojim psima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnici pasa u Bezjeu na jugu Francuske biće u obavezi da nose "genetski pasoš" ljubimca koga izvedu u šetnju, u pilot projektu čiji je cilj da se maksimalno smanji količina psećeg izmeta na ulicama

  • 0
Pas i DNK Foto: Pixabay/12019

Vlasti jednog grada na jugu Francuske osmislili su način da nateraju vlasnike pasa da čiste za svojim psima koji obave veliku nuždu na javnoj površini.

Tako će stanovnici Bezjea biti u obavezi da nose "genetske pasoše" svojih kućnih ljubimaca, u probnoj šemi koja ima za cilj da smanji količinu pseće "kake" na gradskim ulicama, piše Theguardian.

Lokalni gradonačelnik Robert Menard, bivši novinar i suosnivač "Reporters Sans Frontieres", kaže da se stanovništvu Bezijea i turistima smučila prljavština koju ostavljaju vlasnički psi na gradskim trotoarima.

Menard planira da uvede dvogodišnji eksperiment kako bi se ušlo u trag nemarnim vlasnicima i kaznili oni koji izbegavaju da počiste za svojim ljubimcima.

"Novčane kazne će naterati vlasnike da budu odgovorniji", kaže Menard.

Plan je da se vlasničkim psima uzmu uzorci pljuvačke radi testiranja DNK. Svaki pas će biti besplatno testiran, a vlasnik će dobiti dokument, odnosno "genetski pasoš". Vlasnici koji ne budu imali ovaj dokument platiće kaznu od oko 40 evra.

Izmet pasa koji ostane na gradskim javnim površinama biće sakupljen i testiran, a rezultati poslati policiji koja će ih uporediti sa podacima iz nacionalnih registara kućnih ljubimaca i imenima njihovih vlasnika. Nemarni vlasnici će se suočiti i sa plaćanjem računa za čišćenje ulica koji iznosi 120 evra.

Pas i DNK Foto: Pixabay/Martin Holzer

Gradonačelnik Bezjea je prvi put predložio prikupljanje DNK oko 1.500 pasa u centru Bezijea još 2016. godine. Njegov zahtev tada je odbio lokalni administrativni sud, ocenivši ga kao napad na ličnu slobodu. Tada je procenjeno da bi ovaj poduhvat koštao 50.000 evra godišnje.

Menard je rekao da je obnovljen zahtev za genetske pasoše pasa dostavljen lokalnoj prefekturi početkom ove godine i da ovog puta nije bilo primedbi na njegovu realizaciju i primenu.

"Nemoguće je i dalje podnositi ovaj nered, a država ovog puta nije rekla ne. To se mora uraditi i u drugim gradovima, ne samo u Bezjeu. Kazne moraju da postoje, kako bi se vlasnici ponašali odgovornije prema gradu u kome žive", izjavio je Menard. On kaže da se u centru Bezijeu mesečno pokupi više od 1.000 uzoraka psećeg izmeta, ponekad i mnogo više.

"To jednostavno ne može da se nastavi", kategorično je dodao gradonačelnik Robert Menard.

Da li i vi čistite za svojim psom? Pišite nam o tome!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari