• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budite iskreni: Kad izvedete psa da obavi nuždu, počistite li za njim i gde bacite “kaku”?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije nimalo zabavno skupljati ono što ljubimac “istovari”, ali je uklanjanje njegovog izmeta pokazatelj odgovornog ponašanja prema društvu i prirodi

  • 3
Uklanjanje psećeg izmeta Foto: Shutterstock

Izveli ste psa napolje i on je obavio sve što je morao.

To što je zadnjim nogama nabacao malo zemlje, lišća ili drugi sadržaj na “minuli rad”, ne znači da se ostali vlasnici, deca i psi neće zalepiti za njegovu “kaku” koja, po priznanju mnogih, “baca u nesvest”.

Sakupljanje izmeta psa uopšte nije zabavno, naprotiv. Ipak, čišćenje za svojim psom je pokazatelj vlasnikovog odnosa prema prirodi i društvu.

Ovo se naročito odnosi na urbanu sredinu, u kojoj uglavnom nema “budžaka” i prirodnog okruženja u kome će se telesni otpad brzo razgraditi.

Posle prikupljanja pseće “kake”, istu treba baciti. Da li ste se nekad zapitali: koje je najbolje mesto za njeno odlaganje?

Šta u ovom slučaju rade vlasnici pasa? pita se Thesprucepets.

Procenite koje su najbolje opcije uklanjanja psećeg izmeta, za vas i vašu okolinu.

Najodrživiji način odlaganja ovog otpada bio bi ispiranje u wc šolji. Pošto naši psi (uglavnom) ne obavljaju nuždu na taj način, evo kako da uklonite ono u šta i sami nebrojeno puta ugazite.

Zakopavanje “kake”

Uklanjanje psećeg izmeta Foto: Shutterstock

Ovo izgleda kao dobra ideja, ali mnogi veterinari savetuju vlasnicima da to ne rade.

Pseći izmet ponekad sadrži opasne patogene, poput salmonele, ešerihije, đardije… Oni prodiru u zemljište i zagađuju ga, a ako se ovakav proces odvija u seoskoj sredini, bakterije lako mogu da dospeju u bare, potoke, jezera i druge izvore vode, čak i bašte gde se gaji voće i povrće za ljudsku ishranu.

Zakopavanje psećeg izmeta u sopstvenom dvorištu takođe nije dobra ideja. Mnogi paraziti i patogeni mesecima opstaju pod zemljom i uvek mogu da izazovu bolest.

Bacanje u smeće

Uklanjanje psećeg izmeta Foto: Shutterstock

Najjednostavniji način uklanjanja psećeg izmeta je da ga pokupite kesicom i bacite u kantu za smeće. Slanje izmeta na deponiju može delovati loše za životnu sredinu, ali se smatra da je ovo dobro rešenje.

Kad šetate psa, ponesite dovoljno kesica za izmet. Nemojte ih ostavljati na ulici ili trotoaru! Ako u blizini nema kante za smeće, nosite ih dok ne naiđete na mesto gde ćete ih baciti.

Vlasnici pasa u našim pet šopovima mogu da kupe biorazgradive kesice za odlaganje psećeg fecesa. Ove eko-kese su napravljene od biljnih materijala, ne zagađuju životnu sredinu i u prirodi se raspadnu za oko tri meseca.

Ispiranje u toaletu

Vlasnici pasa u nekim zapadnim zemljama nemaju glavobolju oko toga gde da odlože i bace pseći izmet: jednostavno, bace ga u toalet i puste vodu!

Ovaj metod je najefikasnije rešenje koje je ipak pomalo neprijatno, jer kesu morate da nosite do kuće.

U pet šopovima na Zapadu se prodaju kese za izmet koje se rastvaraju u vodi.

U našim gradovima, većina vlasnika tek treba da nauči da počisti za svojim psom.

Priče o kulturnijim načinima uklanjanja uličnih "bombi", ili njihovog eventualnog iskorišćavanja, verovatno će morati da sačeka neka bolja vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Icka

    1. mart 2023. | 14:51

    Uvek, ali uvek pocistim za njin i nosim to do prve kante! Imam 9 godina psa i nikad mi se nije desilo da ostavim to na sred ulice! Smatram da je moja duznost da pokupim za svojim ljubimcem! Takodjr, nikada ga ne pustam bez povodca da seta. Dosta ljudi se plasi pasa! Iako posedujem dzepnu rasu, koja ne laje, ne dozvoljavam da seta bez povodca. Jer koliko god da ja znam da on nece nista, osobe koje su istraumirane sa psima se plase cak i male rase. I zbog njegove bezbednosti! Nikad ne znam sta moze da ga prepadne i da pocne da bezi. Ovako, na povodcu je siguran!

  • Eto!

    1. mart 2023. | 14:42

    Da pociste? Pa ti nabedjeni Kuckari bi i po rodjenoj luci licno srali gde stignu i ne bi cistili da im opako ne smrdi!

  • Kliker

    1. mart 2023. | 17:36

    Šta sa onima koji to ne rade. Da li postoji kazna za to.