• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jarko roze skakavac primećen u jednoj bašti u Velsu: Retka genetska mutacija koja se ipak često viđa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Entomolozi kažu da ovi insekti u "pink" boji nisu baš toliko malobrojni i ekskluzivni kao što se misli i da se viđaju širom sveta

  • 0
Ružičasti skakavac Foto: Shutterstock

Jednog Velšanina u njegovoj bašti sačekalo je životno iznenađenje, jer je među cvećem ugledao skakavca intenzivno ružičaste boje.

Dok je brinuo o svojim biljkama u Landegfanu u Anglesiju, u blizini Velsa, šezdesetpetogodišnji Geri Filips je naišao na "momka" pink boje koji je skakao preko njegovog travnjaka, prenosi People, a piše BBC.

Filipsu je za oko zapala jarka boja insekta koju dotad nije video.

"Shvatio sam da je to ružičasti skakavac za koga sam mislio da je retkost", rekao je Filips koji je insekta uspeo da slika i snimi.

Ružičasti skakavci su rezultat genetske mutacije koja ih nažalost čini lakom metom. Viđaju se svuda gde su skakavci uobičajeni, iako ne tako često.

Nedavno je ova retka varijacija boje bila vest broj 1 i u SAD, pošto je još jedan ružičasti skakavac viđen u Teksasu u mesecu maju.

Ružičasti skakavac Foto: Shutterstock

Jedan od razloga zbog koga se insekti ove neobične boje retko viđaju je u tome što mnogi ljudi nisu aktivni u lovu na skakavce.

"Ako ih potražite na bilo kojoj livadi, šanse da vidite baš roze skakavce su velike", rekao je entomolog Pol Heterington za BBC.

Filipsov doživljaj nije jedina i najneverovatnija priča o čudesnim insektima iz prve polovine 2023.

Još jedan insekt, poznat kao Polystoechotes punctata ili džinovska čipkastokrila leteća buba, otkriven je nakon što ju je uhvatio jedan čovek u Volmartu 2012. godine.

Majkl Skvarla, direktor Laboratorije za identifikaciju insekata u Pen Stejtu, u svoj dom doneo je zapravo stanovnika iz doba jure. Tek deceniju nakon toga shvatio je šta se nalazi u njegovoj kući. Buba bukvalno nije viđena od 50-ih godina prošlog veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari