• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednje subote maja proslavlja se postojanje psa milog lika koga su obožavale kraljevske porodice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa, nastao je od “igračke”, popularnog toj španijela koji je bio veoma cenjen i voljen među aristokratama

  • 0
Kavalirski španijel kralja Čarlsa Foto: Shutterstock

Svi volimo svoje pse, bez obzira na rasu kojoj pripadaju.

Ipak, današnji dan, 27. maj, posvećen je kucovu kraljevskog izgleda i držanja, podseća Petkeen.

Reč je o kavalirskom španijelu kralja Čarlsa, koji je dobio čak nacionalni, ali i internacionalni dan za proslavu svoje hrabre, odane i prijateljski raspoložene rase.

Poslednje subote u maju (ali i drugim danima krajem meseca), ove 2023. godine 27. maja, vlasnici i ljubitelji kavalirskih španijela kralja Čarlsa tradicionalno će se sastati na organizovanim šetnjama i posebnim događajima u čast ovih mališana dostojanstvenog izgleda.

Prve proslave ove rase odvijale su se u Australiji, ali se šetnje održavaju u zemljama širom sveta. One se organizuju subotom, kako bi deca koja čitave radne sedmice idu u školu i vlasnici koji rade od ponedeljka do petka, mogli da se pridruže. U šetnjama učestvuju stotine vlasnika i njihovih pasa, kao i ljubitelji rase koji nemaju svog kavalira, ali vole da provode vreme sa njima.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa Foto: Shutterstock

Kavalirski španijel kralja Čarlsa je uzgojen od toj španijela koji je bio popularan između 16. i 18. veka. Tek 1928. osnovan je prvi zvanični klub rase u Engleskoj, a rasa je nazvana kavalirski španijel kralja Čarlsa.

Kralj Čarls II je bio veliki obožavalac ove rase koja je po njemu i dobila ime. Ljubav ovog vladara prema psima bila je toliko jaka da je optužen da je zanemario svoje kraljevstvo i provodio previše vremena sa ljubimcima. Kralj Čarls II uvek je viđan sa najmanje tri španijela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari