• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saurona, novi rod leptira čiji je naziv inspirisan Vatrenim okom iz Tolkinovog "Gospodara prstenova"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šare na krilima ove inače neugledne podvrste podsećaju na crveno-crno oko mračnog čarobnjaka, predstavnika zla iz čuvenog filmskog ostvarenja

  • 0
Leptir ilustracija Leptir (ilustracija) Foto: Shutterstock

Tolikinovo magično ostvarenje “Gospodar prstenova”, koje vrvi od hobita, vilenjaka, čarobnjaka, inspiracija je mnogim naučnicima i prirodnjacima.

Tako je novi rod leptira nazvan Saurona, po mračnom liku istoimenog čarobnjaka, prenosi Sciencealert.

“Imenovanje roda neke vrste ne dešava se često“, rekla je Blanka Huertas, viši kustos za leptire Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

U saopštenju Muzeja, koji je u nedelju objavio ime novog leptira, kaže se da je Huertasova do sada identifikovala dve vrste novog roda: Saurona triangula i Saurona aurigera.

Ovi leptiri žive u jugozapadnim amazonskim prašumama, gde se nalaze najrazličitije i najbrojnije vrste ovih insekata u svetu.

Huertas kaže da je bila inspirisana šarama na krilima leptira koje podsećaju na Sauronovo vatreno crveno-crno oko.

Sauronovo oko Foto: Shutterstock

"Davanje neobičnog imena leptirima će pomoći da se skrene pažnja na ovu nedovoljno cenjenu grupu u vrsti“, rekao je Huertas.

Rod Saurona je deo veće podvrste Euptychiina, neuglednih malih, međih leptira koje je teško međusobno razlikovati, što ih čini jednom od najsloženijih grupa u američkim tropima.

Za Huertas i tim istraživača bilo je potrebno oko deset godina da analiziraju više od 400 različitih vrsta leptira u kolekciji Prirodnjačkog muzeja u Londonu, koja broji preko 5,5 miliona primeraka ovih insekata. Tim je objavio svoje rezultate u časopisu Systematic Entomology.

Huertas je izjavila da su napori koje je uložila u ovo proučavanje bili slični pronalasku Sauronovog oka iz popularnog filma.

"Vašington post" objavio je da je Huertas počela da proučava leptire pre 15 godina za svoju doktorsku tezu, ali je tek nedavno završila istraživanje.

Proučavanje različitih vrsta leptira važno je za razumevanje problema sa kojima se suočavaju, kao što su zagađenje vazduha, klimatske promene i gubitak staništa.

Prošle godine, polovina svih britanskih leptira stavljena je na Crvenu listu ove zemlje usled zabrinutosti zbog izumiranja.

Huertas vidi i paralelu između borbe za sprečavanje izumiranja retkih vrsta i epske bitke dobra i zla u "Gospodaru prstenova" i podvlači da je svetu potrebna "armija" ljudi da bi se "uključili u brigu o prirodi".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari