• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napušteno majmunče ugrožene vrste sa Tajlanda konačno na bezbednom, prenose zvaničnici WWFC

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plango je beba langura jarkonarandžaste dlake, a od sigurne smrti spasili su ga zaposleni iz Centra za zbrinjavanje divljih životinja

  • 0

Beba langura po imenu Plango konačno je na bezbednom nakon što ga je porodica napustila.

Fotografije malog majmuna prikazuju kako ga za novi dom pripremaju zaposleni u tajlandskom Centru za spasavanje divljih životinja (WWFT).

Plango, svetlonarandžasti majmunčić, koji je bio star nepun mesec kada je pronađen, otkriven je na plantaži kaučuka u tajlandskoj provinciji Pračuap Kiri Kan, prenosi People.

WWFT veruje da je Planga napustila njegova biološka porodica koja je bila previše uplašena da se vrati po njega na plantažu. Malog majmuna je pronašao lokalni farmer koji je u pomoć pozvao obližnji Centar za spasavanje divljih životinja. WWFT se odazvao pozivu i odveo Planga u bolnicu za divlje životinje, gde je pregledan, a potom zbrinut, pa se očekuje njegov potpuni oporavak.

Majmunčić je zdrav, ali s obzirom na njegov uzrast i nedostatak osnovnih veština potrebnih za preživljavanje u divljini, ne može da brine o sebi. Za sada će živeti u WWFT centru, gde može da se druži sa drugim spasenim langurima.

Da bi se Plango potpuno oporavio, veterinarska sestra Git se "budi svaka dva sata tokom noći da bi ga hranila", saopštio je WWFT.

"Plango ima svetlo oranž krzno koje će postepeno potamneti“, kažu u WWFT. Oni navode različite razloge takve obojenosti dlake ove vrste langura. Smatra se da uočljiva boja pomaže majkama da lakše lociraju svoje mladunce, dok drugi stručnjaci tvrde da je to oblik kamuflaže. Prema drugoj teoriji, jarka boja krzna pomaže u identifikaciji bebe unutar grupe.

Na fotografijama Plango pije iz flašice, čvrsto drži plišane igračke i steže u zagrljaj one koji mu pomažu.

Majmuni languri, pronađeni u pojedinim delovima Tajlanda, Malezije i Mjanmara, navedeni su kao ugroženi i često su žrtve ilegalne trgovine kućnim ljubimcima. Kako navode u Centru za divlje životinje, ovi majmuni su potpuno neprikladni kao kućni ljubimci, jer zahtevaju raznoliku ishranu, prirodno prebivalište i društvenu interakciju da bi napredovale.

Plango nije jedini langur koji je u poslednje vreme zvezda naslovnih strana portala.

Zoološki vrt Sent Luisa predstavio je svetu novu bebu ove vrste majmuna ujesen 2022, samo nekoliko dana nakon Noći veštica, savršenog vremena za "novorođenče boje bundeve". Beba fransoa langura, nazvana Rabarbara, potomak mame Doli i tate Dešija, ugledala je svet 30. septembra u zoo-vrtu "Primate Canopy Trails".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari