• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je Svetski dan pacova: Iako proslavlja svoj praznik, ovaj glodar nosi teret večitog krivca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnici pacova, iskoristite ovaj dan da još više zavolite svoje male repate prijatelje, a skepticima savetujemo da ih posete u nekom pet šopu i saznaju nešto više o ovim inteligentnim životinjicama

  • 2
Svetski dan pacova Foto: Pixabay

Danas se u svetu obeležava Dan pacova.

Svako ko ih drži kao kućne ljubimce odavno je upoznao njihove prave osobine i karakter.

Uprkos svim mitovima i zabludama, ove životinje su u stvari prijateljski raspoložene, odane, inteligentne i veoma simpatične.

Iako imaju lošu reputaciju i zvanični su prenosioci velikog broja zaraznih bolesti, pacovi imaju i dobre osobine.

Zato je uspostavljen Svetski dan pacova, sa nadom da će otkloniti famu koja obavija ova stvorenja i umesto osude i straha, planira da ih veliča i proslavlja!

Istorija Svetskog dana pacova

Pacovi postoje više od 50 miliona godina i možda ćete se iznenadtiti kad saznate da nisu uvek imali lošu reputaciju. Kineski horoskop poštuje skromnog pacova kao prvu životinju u dvanaestogodišnjem ciklusu i povezuje sve osobe rođene u Godini pacova sa različitim pozitivnim osobinama ličnosti, uključujući optimizam, inteligenciju i marljivost.

Pacovima je bilo poprilično teško stotinama godina, ako ne i više. Hinduski bog Ganeša često se prikazuje kao jahač ovih nedužnih glodara kome vernici pripisuju negativne konotacije i smatraju ga simbolom sebičnih želja i destruktivnih navika.

Ovi glodari su dugo bili krivi za prenošenje bubonske kuge, posebno tokom vladavine Crne smrti koja je poharala Evropu u srednjem veku: procenjuje se da je zbrisala oko 60 posto stanovništva. “Kačenje” krivice pacovima za satiranje ljudskog roda u ovom periodu istorije je ozbiljna optužba koja će ih držati večitim krivcima.

Od poniženog "sportiste" do kućnog ljubimca

U Ujedinjenom Kraljevstvu u 19. veku popularna igra bila je mamljenje pacova. U ovom okrutnom “sportu”, gledaoci bi se kladili koliko brzo pas može da ubije pacove kojima bi napunili jamu. Uprkos nimalo humanom početku i poreklu, ovaj je sport zapravo pionir u pogledu pripitomljavanja pacova koji je u današnje vreme postao voljeni kućni ljubimac!

Osim što su hvatali pacove radi “sporta u jamama”, viktorijanski lovci na ove glodare su počeli da ih uzgajaju i prodaju, čak i da ih farbaju u neobične boje.

Gotovo naučnofantastična uloga pacova kao kućnog ljubimca je porasla u 20. veku, a pojavlla su se i mnogobrojna društva i grupe ljubitelja, obožavalaca i čuvara ovih glodara.

Svetski dan pacova osmislila je 2002. grupa ljubitelja koji su ove životinjice promovisali kao kućne ljubimce. Cilj praznika pacova je da pozitivno promoviše ove životinje i podseti da i oni zaslužuju brigu i dobrobit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    4. april 2023. | 10:02

    Svet je poludeo kad i oni imaju svoj dan.! Jos jedna nastranost sa Zapada.!?