• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas slavimo Dan pande, najsimpatičnijeg crno-belog medveda na svetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine 16. marta se obeležava mali praznik posvećen životinji koja u divljoj prirodi živi isključivo u planinskim predelima Kine i jede samo izdanke bambusa

  • 1
Svetski dan pandi 16. mart Foto: Pixabay

Svake godine 16. marta u svetu se proslavlja Dan pande, najsimpatičnijeg crno-belog medveda debeljuce.

Pande su nacionalni ponos Kine i poznate su po tome što jedu gotovo isključivo mlade izdanke bambusa.

Postoje dve podvrste pande: džinovska crno-bela panda i „kinling panda“, manja podvrsta pande smeđe-bele boje, otkrivena šezdesetih godina prošlog veka, u planinskim vencima južne provincije Šanksi u Kini.

U divljini, džinovske pande žive samo u udaljenim, planinskim predelima Kine. Od 2019. godine, zbog brzog porasta broja populacije, status pandi je poboljšan sa „ugroženih“ na „ranjive“ vrste.

U divljini je ostalo manje od 2.000 pandi, zbog gubitka prirodnog prebivališta, uzgoja, lova na krzno i drugih otežavajućih okolnosti. Pande žive samo oko 15 do 20 godina u divljini, ali u zatočeništvu mogu da žive i duže.

Panda ima važnu ulogu u ekosistemu kineskih bambusovih šuma: ona širi seme ove biljke, a samim tim pomaže uzgoj nove vegetacije, koja služi i ljudima i životinjama. Zato je važno zaštititi pandu i njenu okolinu.

Jedan od faktora koji nažalost doprinosi ugroženom statusu pande je niska stopa nataliteta. S obzirom na to da su ženke pande plodne samo dva ili tri dana u godini, razmnožavanje u divljini ovoj vrsti teže pada.

Postoji oko 27 zooloških vrtova širom sveta koji štite džinovske pande i neguju okruženje za podsticanje razmnožavanja.

Najvažniji faktor za očuvanje divljih pandi je zaštita njihove okoline, posebno bambusovih šuma, glavnog izvora ishrane ovih medvedića.

A da u svetu pande ima i zabavnih i veoma smešnih situacija, evo i jedne video kompilacije, sa crno-belim glumcem u glavnoj ulozi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari