• 2
 ≫ 

Turska: Erdogan traži bolje uslove u azilima za napuštene životinje

 ≫ 

Nakon premlaćivanja psa u prihvatilištu u Koniji, predsednik Turske naredio preduzimanje hitnih mera za poboljšanje života četvoronožnih lutalica

  • 2
Psi u skloništu za životinje Foto: Shutterstock

Nekada nečiji kućni ljubimci, psi iz azila za napuštene životinje u Koniji u Turskoj, nedavno su brutalno pretučeni.

Snimak opštinskog radnika koji lopatom udara jednog od pasa izazvao je strahovito ogorčenje i ogromnu reakciju javnosti. Javno pokrajinsko tužilaštvo saopštilo je da su vinovnici napada uhapšeni. Murat Bačak i Sefa Čakmak, osumnjičeni za prebijanje životinje, izjavili su da su psa udarili u samoodbrani.

Nakon brutalnosti počinjene nad psima u skloništu za napuštene pse u centralnoj anadolijskoj pokrajini Konija (Turska), ljubitelji i aktivisti za prava životinja organizovali su masovne ulične proteste u velikim gradovima Turske. Protesti čije fotografije su snimljene i u Izmiru, pokazali su veliku zabrinutost građana ove zemlje povodom nemilog događaja nad četvoronožnim štićenicima azila.

Pojedinci, udruženja građana i vlasti Turske veoma su uznemireni zbog narušavanja bezbednosti životinja lutalica. Zbog toga je po nalogu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana osnovana posebna komisija za utvrđivanje buduće strategije za poboljšanje rada svih azila za napuštene životinje.

U radu Komisije učestvovali su ministri poljoprivrede i šumarstva, životne sredine, urbanizacije i klimatskih promena, pravosuđa, unutrašnjih poslova i zdravlja. Osim ministara, rešavanju ovog pitanja pridružili su se i izabrani poslanici vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i Zajednice opština Turske.

Komisija, koja je po nalogu predsednika Erdogana proteklih dana održala prvi sastanak, sastala se kako bi razgovarala o unapređenju svih skloništa. Bilo je reči i o uvođenju sankcija opštinama koje ne ispunjavaju obavezu otvaranja azila prema Zakonu o pravima životinja.

Prema ovom Zakonu, pokrajinske i okružne opštine sa više od 25.000 stanovnika dužne su da otvore skloništa za životinje radi zaštite, nege i rehabilitacije napuštenih, bolesnih, pa i opasnih napuštenih ljubimaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari