• 1
 ≫ 

Ekskluzivno iz Panama Sitija: Međunarodna izložba pasa u čast jubileja Kinološkog saveza Paname

 ≫ 

Povodom 50 godina postojanja KSP, 8. i 9. oktobra u glavnom gradu ove zemlje održana je međunarodna izložba pasa na kojoj je sudio i dr Darko Drobnjak, kinološki sudija iz Srbije

  • 1
Dr Tamaš Jakel i dr Darko Drobnjak dodeljuju diplome Foto: dr Darko Drobnjak

Pedesetogodišnjica postojanja Kinološkog saveza Paname, zemlje u Centralnoj Americi, bila je povod da se organizuje Međunarodna izložba pasa svih rasa.

Ova kinološka manifestacija je održana 8. i 9. oktobra u Panama Sitiju, glavnom gradu ove države.

Kinološki savez Paname je članica Međunarodne kinološke federacije FCI. Proslavi jubileja prisustvovao je i Predsednik FCI, kao i druge eminentne kinološke sudije, predsednici komisija Međunarodne kinološke federacije. Među kinološkim sudijama koje su ocenjivale pse na ovoj manifestaciji bio je i dr vet. med. Darko Drobnjak iz Srbije, kinološki stručnjak i direktor Kinološke akademije u Beogradu.

Pse su ocenjivali i dr Tamaš Jakel, predsednik FCI, Adrian Landrate, predsednik sudijske komisije FCI i Horhe Nalem, predsednik komisije za standarde FCI.

Doktor Drobnjak je stručnjak izuzetnog renomea i kao kinološki sudija je rado viđen na međunarodnim izložbama u zemljama Centralne i Južne Amerike. Ove godine sudio je na Međunarodnoj izložbi pasa u Ekvadoru, ali i na brojnim kinološkim manifestacijama na evropskom kontinentu.

“Kinološke manifestacije u zemljama centralne i Latinske Amerike ne mogu se pohvaliti velikim brojem pasa kojih obično ima oko 200 po izložbi. Kvalitet pasa varira od rase do rase, ali je generalno na visokom nivou”, kaže dr Drobnjak i dodaje da kod nekih rasa postoje tipske razlike u odnosu na pse u Evropi.

Izložbe pasa u Centralnoj i Južnoj Americi su dobro organizovane, sa jasnom satnicom i profesionalnim izlagačima. Obično se održavaju dve izložbe u toku dana, jedna prepodne i druga popodne. Za razliku od evropskih izložbi, na ovim manifestacijama nema pisanja ocenskih lista, već se psi ocenjuju i plasiraju bez opisivanja.

Izlagači na kinološkim manifestacijama su iz same zemlje ili okolnih država. Psi koji se izlažu uglavnom su uvezeni, a mali broj potiče iz uzgoja u matičnoj zemlji u kojoj se izložba održava.

Video: Održan 27. Evropski kup: Pesma goniča iz Čačka obišla Evropu

(Dr Darko Drobnjak/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari