• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Proteklog vikenda posetili smo "PetVet Expo": Beograd postaje prestonica "pet" industrije

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Štark Arena" nedavno je bila domaćin ljubiteljima pasa i njihovim najdražim, čupavim prijateljima iz zemlje ali i regiona koji su se upoznavali, družili, igrali i takmičili na jedinstvenom sajmu kućnih ljubimaca

  • 0

U Beogradu, u "Štark Areni", šestog i sedmog maja održana je manifestacija posvećena preslatkim njuškama naših domova.

"PetVet Expo" je ne samo državna, već i regionalna smotra u čast kućnih ljubimaca, PET industrije i svih kompanija i pojedinaca koji su povezani sa ovim sektorom ili su samo ljubitelji pasa.

Ekipa "Telegrafa" posetila je ovaj događaj, koji je ponudio raznovrstan program, od dečije povezanosti sa ljubimcima, do prezentacije poslušnosti pasa.

Jedan od organizatora, ujedno i jedan od osnivača "PetVet Expo", Branislav Ivković, do detalja nam je opisao ovu veselu manifestaciju koju su Beograđani željno iščekivali.

"PetVetExpo" je zamišljen kao vid okupljanja čitave PET industrije na jednom mestu, zajedno sa kinološkim društvima koja organizuju specijalizovane izložbe pasa", rekao je Ivković.

"Na manifestaciji učestvuju i kompanije koje promovišu PET industriju kroz proizvodnju hrane i opreme, kao i njen uvoz. Posetiocima nudimo i edukaciju u vidu veterinarskih predavanja. Promocijom nauke, ljubimaca i udomljavanja želeli smo da napravimo događaj koji će na mapi Srbije, ali i šire, prezentovati PET industriju i na ovaj način smo ustanovili zanimljiv dan koji je dobio značajno mesto na turističkoj mapi Srbije", objasnio je Branislav.

Pripreme ove sajamske manifestacije su trajale oko šest meseci. Organizatori su veoma zadovoljni odzivom posetilaca i učesnika. Naš sagovornik otkrio je da je za specijalizovane izložbe bilo prijavljeno čak 700 pasa takmičara, od kojih 400 šnaucera svih veličina, a takmičenju su se pridružili i pomeranci, kao i psi takmičari organizacije "Kinološkog društva Zemun". Manifestaciji koja odiše ljubavlju prema čovekovom najboljem prijatelju prisustvovali su svi prijavljeni psi, raspoređeni po planu ovog dvodnevnog sajma.

Na Sajmu je predstavljeno i desetak pasa za udomljavanje, o kojima su posetioci mogli detaljnije da se informišu. Na mnogobrojnim prodajnim štandovima, prepunim proizvoda namenjenih kućnim mezimcima, budući i sadašnji vlasnici pasa mogli su da nabave opremu za novog četvoronožnog kućnog prijatelja.

Program je završen agiliti programom kinološkog društva "5 Zona", koja je posetiocima prezentovala najvažnije segmente ovog popularnog sporta. Pored spretnosti, okretnosti i sticanja kondicije, članovi ovog društva predstavili su poslušnost i socijalizaciju pasa, uz pomoć adekvatnih treninga.

Ovaj događaj, koji je imao međunarodni karakter, zahvaljujući učesnicima i takmičarima iz Grčke, Makedonije, Hrvatske i drugih zemalja, prema rečima i planovima organizatora, trebalo bi da postane tradicionalna manifestacija koja će se održavati svake godine.

Osim nasmejanih lica posetilaca i veselih njuškica pasa, imali smo priliku da vidimo kako se psi sa svojim trenerima i vlasnicima snalaze na poligonu sa raznim preprekama, kao i prezentaciju Kluba "5 Zona" kroz ostale vidove poslušnosti pasa.

Na velikom terenu pratili smo skoncentrisanost pasa na komandu isključivo svog trenera, kao i prezentaciju srčane reakcije i odbrane vlasnika u slučaju opasnosti.

Više o agiliti programu i socijalizaciji pasa govorio je Miloš Jević, jedan od trenera i članova Kinološkog društva "5 Zona".

"Najvažnije je da pas poznaje osnovne komande i da je poslušan. Kada ovo nauči, pas može otpočeti sa agiliti treninzima. Nekome to izgleda teško i neizvodljivo, ali ako su psi poslušni u osnovi, mogu da savladaju apsolutno sve prepreke agilitija.

Ljudima smo pokušali da pokažemo i približimo i tu naprednu poslušnost. U današnjem vremenu, svedoci smo sve češćih napada pasa. Zalažemo se upravo za to da psi budu pod kontrolom, da se ljudi što više bave svojim psima. Time će uspeti da vladaju njima u svakoj situaciji", navodi Miloš.

"PetVetExpo", uz sjajnu organizaciju i svetski izgled propratnih sadržaja, vlasnicima i njihovim ljubimcima ponudio je odličnu priliku da zajedno provedu lep vikend koji je Beogradu doneo titulu nadimak PET prestonice.

Kako je izgledao sajam, pogledajte u videu na početku teksta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari