• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li zimsko računanje vremena utiče na naše ljubimce

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako da pomognete psu ili mački da se brzo privikne na satnu razliku

  • 0
Pas Foto: Pixabay/RandyRMM

Da li i na koji način zimsko i letnje računanje vremena utiče na kućne ljubimce? U proleće izgubimo sat, u jesen dobijemo jedan, pa novo računanje vremena može biti dovoljno opterećujuće za nas, ali i za naše pse i mačke.

Kućni ljubimci su stvorenja navike: kad se vreme promeni i satovi pomere, možda ćete morati da izmenite njihovu rutinu što će ih malo zbuniti.

Ipak, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite pre promene računanja vremena ili odmah nakon toga.

Poslednje nedelje u oktobru, satovi se vraćaju unazad i tad "dobijamo" 60 mimnuta više. Većina vlasnika kućnih ljubimaca ima utvrđenu rutinu, što je odlično za životinje, jer im je poznato šta i kad u toku dana rade, što smanjuje stres, piše PDSA.

Kako da pomognete ljubimcu da se navikne na novonastale promene?

Dopustite psu ili mački da se polako prilagodi novom vremenu. Ovo nije problem za mačke koje uglavnom sede u kući, ne šetaju se radi obavlajnja nužde i ne moraju da budu aktivne poput pasa. Kad je reč o malim kućnim ljubimcima kao što su kunić ili hrčak, glavna rutinska promena na koju će morati da se naviknu je pomereno vreme hranjenja. Međutim, sa mačkama, pogotovo sa psima, situacija je drugačija.

Ako ste navikli da ujutru pustite svog ljubimca u kuću ili napolje, i dalje ćete morati da to radite u isto vreme (što će sada biti sat ranije), da biste sprečili nezgode sa vršenjem nužde. U skladu s tim, pokušajte da pomerite jutarnju rutinu vašeg ljubimca 10 minuta (kasnije) svakog dana dok ne nadoknadite dodatni sat - ovo funkcioniše i kad je reč o večernjim navikama, hranjenju i igranju. U zavisnosti od vaše rutine, možda će vam biti lakše da sa uhodavanjem započnete nekoliko dana ili nedelju pre pomeranja sata, kako ne biste morali da ustajete ranije.

Pas Foto: Shutterstock/sophiecat

Ako vaš ljubimac ne stigne da obavi jutarnju nuždu, već to uradi u kući gde se svi stanari prilagođavaju satnoj razlici, nemojte ga grditi ni kažnjavati. Naši mezimci ne razumeju zašto se računanje vremena pomerilo, ali će se tome prilagoditi za nekoliko dana.

Stariji kućni ljubimci sa problemima poput demencije moraju da ulože više napora da bi se uklopili u novo računanje vremena, u odnosu na mlade i zdrave mezimce. Stoga im dajte vremena i sporije menjajte dnevnu rutinu da biste im dali dovoljno vremena da se naviknu na zimsko računanje vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ono kad ostaneš sam kod kuće, pa prvo uradiš ono što ne smeš

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari