• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su sigurni simptomi koji ukazuju na to da je pas progutao kamen: I gubitak apetita alarm za vlasnika

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Psi "grickaju" ili gutaju kamenje iz dosade, zbog zuba koji rastu, usled poremećaja u ishrani ili pate od kompulzivnih poremećaja

  • 0
Pas jede kamen Foto: Shutterstock/K-FK

Ako vaš pas jede kamenje, postoje simptomi na koje treba obratiti pažnju kao što su povraćanje, bol u stomaku ili dijareja. Pas ponekad slučajno proguta kamen, ali ako mu to postane navika, mogu nastati ozbiljne komplikacije. Stoga je najvažnije da utvrdite zašto vaš pas jede kamenje i da naučite kako da ga od toga odviknete.

Zašto psi jedu kamenje? Ovo se može dešavati zbog osnovnih zdravstvenih stanja, dosade, nedostatka obuke ili izbijanja zuba.‌ Postoji niz situacija koje mogu dovesti do toga da vaš pas guta nejestive predmete, pa i kamenje.

Ako vaš pas jede kamenje koje je izuzetno malo, ono može proći kroz njegov probavni sistem bez problema. Međutim, veće kamenje u stomaku psa ili previše malog kamenja će izazvati ozbiljne komplikacije u digestivnom traktu, pa obavezno pazite na simptome koje izaziva prisustvo stranog tela u organizmu. Osim što izaziva začepljenje creva, progutano kamenje može probušiti stomak ili uzrokovati gušenje psa dok pokušava da ga proguta.

Simptomi koji ukazuju da je pas pojeo kamen

Povraćanje: u srećnim okolnostima, pas će povratiti kamen, ali će u težim slučajevima proizvesti žuč ili penu ako je kamenje preveliko ili je prošlo pored stomaka.

Pas ne izbacuje stolicu: ako se aktivno napreže, ali ne izbacuje feces, ili obavlja veliku nuždu duže nego što je uobičajeno.

Dijareja i bolan stomak: naprezanje gastrointestinalnog sistema psa može izazvati dijareju, a ako je u pitanju opstrukcija, stomak psa će biti veoma bolan na dodir. ‌

Gubitak apetita: pas koji je progutao kamen se neće osećati dobro i neće imati apetit.

‌Letargija: pas izgleda umorno ili nezainteresovano za stvari koje ga inače raduju.

Promene u ponašanju: bilo šta što odstupa od normalnog ponašanja može ukazivati da vaš pas boluje ili da se ne oseća dobro.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, a prethodno ste videli da je pas progutao kamen, odvedite ljubimca veterinaru.

Šta da radite ako vaš pas jede kamenje

Kada odvedete psa u veterinarsku kliniku, veterinar će obaviti fizički pregled i uzeti rendgenske snimke kako bi potvrdio da je kamen u organizmu. Tretman zavisi od veličine i lokacije kamena: ako je on u stomaku, veterinar može izazvati povraćanje ili pokušati da ga ukloni prolaskom endoskopa u grlo psa i dole u ​​stomak. Ovo zahteva sediranje psa. Ako se kamen pomerio u creva, preveliki je ili oštar, najverovatnije rešenje je hirurško uklanjanje.

Pas jede kamen Foto: Shutterstock/YDP

Kako sprečiti psa da jede kamenje

Ako vaš pas redovno guta kamenje, za njegovo zdravlje i vaš novčanik biće najvažnje da korigujete loše navike u njegovoj ishrani. Kamenje oštećuje probavni sistem psa što dovodi do skupih operacija, a posledica jedenja kamenja su i polomljeni zubi, ša čak i gušenje ako je kamen dovoljno veliki.

Pika je poremećaj u ishrani kod pasa čija je jedna od manifestacija jedenje kamenja i uzrokovana je osnovnim zdravstvenim stanjem kao što su nedostaci u ishrani, dijabetes ili paraziti. U drugim slučajevima, jedenje kamenja može biti problem ponašanja uzrokovan kompulzivnim poremećajem, izbijanjem zuba ili dosadom. Zato na vreme obezbedite igračke za žvakanje psima kojima se menjaju zubi i priuštite mu dovoljno vežbanja i mentalne stimulacije.

Ukoliko psa niste naučili osnovama dobrog ponašanja, posavetujte se sa trenerom koji će vas naučiti primeni komandi "ostavi" i "ispusti".

Ako pas provodi vreme u dvorištu, postavite ogradu ukoliko u blizini ima kamenja, ili pokrijte kamenje i drugi građevinski materijal zemljom ili malčem, poput usitnjenog bora.

Jedenje kamenja je opasna navika i po pravilu dovodi do visokih veterinarskih računa i životno opasnih situacija. Veterinar može da dijagnostikuje uzrok jedenja kamena kao osnovnog stanja, ali se ova loša navika može pojaviti zbog dosade ili razvojnog perioda u životu psa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Strpljivo stoji i čeka: Pit bul ne skida pogled sa rerne u kojoj se peku njegovi kolači

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari