• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnici, budite oprezni i pametni: Zbog ovih vaših pet uobičajenih grešaka pas će živeti mnogo kraće

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Loše navike čoveka u domu, koje se možda čine nebitnim i zanemarljivim, i te kako utiču na dužinu životnog veka četvoronožnog prijatelja

  • 0

Vlasnici ljubimaca uglavnom su svesni koliko moraju brinuti o zdravlju i dobrobiti svojih četvoronožaca koji utiču na njihov životni vek. Ipak, ponekad u ovome greše, ali uvek ima mesta za "popravni" ispit, kako bi kućni ljubimci živeli zdravije i duže.

U nedavnom intervjuu, vlasnik kompanije Pet Sprint koja prodaje dodatke prehrani pasa, otkrio je pet loših navika vlasnika koje mogu skratiti životni vek ljubimcima, ali je naveo i kako one mogu da se promene.

Kako piše Index.hr, evo na št vlasnici pasa treba da obrate pažnju.

1. Pušite u neposrednoj blizini psa

Vlasnici pušači treba da znaju da je pasivno pušenje štetno za pse, kao uostalom i za ljude. Izloženost duvanskom dimu može izazvati respiratorne probleme, alergijske reakcije, pa čak i kancer.

Zato se pozivaju vlasnici pasa koji puše da to čine na otvorenom ili u dobro provetrenim prostorima, dovoljno daleko od pasa.

2. Izlažete psa toksinima

Proizvodi za održavanje i čišćenje doma, pesticidi, pa čak i pojedine vrste biljaka mogu ozbiljno da naškode psima ukoliko ih progutaju ili udišu. Ove hemikalije štete i ljudima, kod kojih se dejstvo takvih proizvoda pokazuje čak i posle nekoliko godina, dok se kod životinje to brže odvija.

3. Psu uskraćujete socijalizaciju

Nedostatak socijalizacije kod pasa izaziva anksioznost, strah i agresivno ponašanje i nepovoljno utiče na celokupan životni vek ljubimca. Zato izvodite psa među druge pse i ljude, izložite ga različitim situacijama i sredinama. Štenci se socijalizuju u uzrastu između šest i osam nedelja i bolje reaguju na ljude i druge životinje kad odrastu.

Pas Foto: Shutterstock/Reshetnikov_art

4. Zanemarujete mentalnu stimulaciju psu

Mentalna stimulacija potrebna je svim psima u svim periodima života. Dosađivanje uzrokuje anksioznost, destruktivno ponašanje, pa čak i pad kognitivnih sposobnosti. Igračke potiču psa na razmišljanje, a redovni treninzi i nova iskustva održavaju um psa stabilnijim i sprečavaju probleme u ponašanju.

5. Preterana aktivnost

Skakanje sa visokih delova nameštaja i drugih površina možda liči na zabavu, ali može da utiče na zdravlje psa i izazove dugotrajna oštećenja zglobova, pogotovo kod rasa sklonih displaziji kukova i laktova. Zato ne dopustite psu d skače sa visokih površina, i obezbedite male stepenice ili rampe kako bi psi izbegli bespotreban napor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Kada čeljad nisu besna, kuća nije tesna": Način na koji ovi psi jedu će vas oduševiti

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari