• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako idete sa psom na plažu, čeka vas pregršt zabave i radosti, ali i 6 najčešćih skrivenih opasnosti

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljubimac na morskoj obali često izgubi "kompas", pa otvorite četvore oči kako biste ispratili svaki njegov nestašluk i reagovali na vreme

  • 0
Pas na plaži Foto: Shutterstock/Vibe Images

Leto je godišnje doba kad mnogi ljudi idu na godišnje odmore, a vlasnici kućnih ljubimaca mogu da odvoje više vremena za druženje sa svojim životinjama. Izlazak u parkove ili odlazak na plaže biće na vrhu liste planiranja, ali da se letnji dani ne bi pretvorili u noćne more, vlasnici treba da povedu računa o svojim ljubimcima i slobodi koju uživaju u prirodi.

Na plaži psa čekaju mnoge radosti i aktivnosti, ali i potencijalna neprijatna iznenađenja.

Računajte na to da ćete intervenisati zbog utoljavanja žeđi slanom vodom, kopanja rupa i pronalaženja skrivenih morskih stanovnika i drugih neprihvatiljivih "ideja" vašeg ljubimca.

A između toga, veterinari upozoravaju na najčešćih 6 skrivenih opasnosti na plaži.

Pas može da se povredi ako upadne u veću rupu u pesku

Duboke rupe gotovo su uobičajene na plažama, a pas koji mahnto trči po pesku često ne uoči na vreme otvor u koji može da upadne i da se povredi. Osim toga, gotovo svaki pas će iskopati svoju rupu, pa pre nego što napustite plažu, zakopajte rupu ili upozorite druge vlasnike pasa na nju.

Pas na plaži Foto: Shutterstock/Martin Valigursky

Pas može da se razboli ako pije morsku vodu

Iako nikada ne biste pomislili da će pas biti toliko žedan da će se napiti morske vode, u njegovim očima voda iz mora će delovati kao velika činija puna tečnosti za piće. Dobro pripazite, jer morska voda je veoma opasna ako dospe u stomak vašeg psa. Ona će poremetiti ravnotežu elektrolita u telu i izazvati dehidraciju, a da ne spominjemo mikroorganizme koji mogu izazvati mnogobrojna oboljenja. Isto se dešava i kad pas pojede malo peska koji izaziva veoma bolnu opstrukciju čiji ishod je obično hirurška intervencija.

Pas može da dobije toplotni udar ako je predugo izložen suncu i toploti

I ljubimci su skloni toplotnom udaru na vrućini i sparini, najčešće kada temperatura poraste iznad 36 stepeni i dostigne 40 stepeni Celzijusovih. Zato povedite računa kad temperatura vazduha pokaže 25 stepeni, posebno kad izmerite da je napolju 27 stepeni Celzijusa. Tada je vreme da psa sklonite sa sunca.

Neke rase pasa, posebno brahicefalne, sklonije su toplotnom udaru, posebno mops, buldozi i velike rase sa duplom i gustom dlakom. Pas mora biti stalno hidriran i uvek treba da mu bude dostupna činija sa svežom vodom.

Pas, bazen, pas pliva, pas se kupa Foto: Shutterstock

Pas može lako da izgubi snagu ako otpliva daleko

Vlasnici treba da prate psa kad uđe u vodu da bi plivao: čak i najjači plivači teško mogu da savladaju jake vodene struje i brzo se umore ukoliko moraju da se bore sa velikim talasima.

Pas može da ima neželjen susret sa morskim stanovnicima

Plaža je puna insekata i morskih životinja koje mogu biti opasne za vašeg ljubimca. Obratite pažnju na meduze i mrave koji grizu. U slučaju da psa ubode pčela ili osa, ujede ga mrav ili ga ožari meduza u plićaku, potražite savet i pomoć veterinara.

Pas na plaži Foto: Shutterstock/Iuliia Khabibullina

Pas uživa da kopa po pesku koji krije i opasnosti

Nikada ne treba ostavljati psa bez nadzora dok kopa po pesku u kome mogu da budu skrivene razne opasnosti. To može da bude bilo šta: odbačene kese i druga ambalaža, razbijeno staklo ili oštri predmeti, limenke, opušci i drugo smeće. Ako je pas sklon kopanju, pregledajte okolinu kako biste uklonili eventualne opasne predmete i obezbedili i ljubimcu i sebi boravak na plaži bez glavobolje i incidenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Vidim ja kopaju oni nešto po plaži pa reko' da uprljam šapice i ja"

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari