• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaš pas je sav otečen od ugriza komaraca: Šta da uradite ako se intenzivno češe ili neprestano liže

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

I vaša stara majica može da bude odličan pomoćnik protiv svraba: u njoj će ljubimac verovatno biti smešan, ali ćete ga sprečiti da napravi rane

  • 0
Pas i komarac Foto: Shutterstock/Masarik

Komarci su štetočine koje posebno "polude" po toplom vremenu i ne biraju žrtve: oni smetaju svima, pa čak i kućnim ljubimcima psima. Komarci ujedom izazivaju bol i iritaciju, a mogu da budu prenosioci ozbiljnih bolesti poput malarije, virusa Zapadnog Nila i drugih oboljenja.

Ujed komarca obično ne pravi problem psu, ali pažljivi vlasnici mogu da spreče tegobe kod ljubimaca osetljive kože.

Komarci nisu izbirljivi oko toga koga ujedaju, pa ako im se pruži prilika, uješće i psa.

Iako gusto krzno i duga dlaka mogu donekle da zaštite ljubimca, to ne predstavlja prepreku komarcu koji će naći način da ujede i izazove iritaciju i bolest.

Znaci da je psa ujeo komarac

Klinički, ujedi komarca kod pasa slično se manifestuju kao kad komarac ugrize čoveka. Neki psi reaguju burnije od drugih na ujed, a uobičajeni znaci su: otoci na mestu ujeda koji svrbe, pojedinačni ili višestruki ubodi... koji se lakše uočavaju kod kratkodlakih pasa (pit bul, hrt...). Pas će lizati ujedeno mesto i češati se i pre nego što primetite da je ujeden.

Svrab obično kratko traje - od nekoliko sati do jednog dana. Ako se češanje i nelagodnost nastavi, to može biti znak sekundarne infekcije ili druge komplikacije, pa se posavetujte sa veterinarom. Ujed komarca na psu pokazuje se u vidu malog plika koji je ravan, bez kraste ili čirića.

Komarac ujeda psa Foto: Shutterstock/ArtLovePhoto

Da li su ujedi komaraca kod pasa opasni

Rizici od ujeda komaraca mogu da budu veliki: pas može da pokaže tešku alergijsku reakciju (anafilaksu) nakon uboda. Ipak, najveći rizik za psa predstavlja širenje bolesti.

Poput krpelja, komarci su prenosioci bolesti na životinje i ljude. Dirofilarioza je najteža bolest koju komarci mogu preneti na pse: kada zaraženi komarac ujede psa, larve se prenose u njegov krvotok, rastu i razmnožavaju se u srcu, izazivajući oštećenje srca i disajnih organa. Prevencija srčanog crva je ključna za održavanje zdravlja i bezbednog vašeg psa, jer je lečenje dugotrajno, skupo i neizvesno.

Kod pasa je pronađen i virus Zapadnog Nila koji prenose komarci. Iako virus Zapadnog Nila retko izaziva simptome ili bolest kod pasa, nije nemoguće da ih dobiju.

Šta da radite kad komarac ujede psa

Ako na vašem psu osvane znak da ga je komarac ujeo, nemojte paničiti: pod pretpostavkom da je pas zaštićen vakcinom protiv srčanog crva, pokušajte da ga sprečite da se češa na mestu ujeda. Ujedi komarca obično nestaju za dan-dva bez ikakvih problema. Ako primetite da pas iritira mesto ujeda ugrizima ili ima kraste, pojavljuju se otoci ili neprijatan miris u blizini rane, odvedite ga veterinaru.

Znaci anafilaktičke ili alergijske reakcije na ujed komaraca kod pasa su retke, ali i oni mogu biti alergični: ako uočite oticanje lica, povraćanje, tešku dijareju i letargiju, obratite se veterinaru odmah, jer anafilaksa može biti opasna po život.

Pas i komarac Foto: Shutterstock/Sky Sallija

Kako da lečite i sprečite ujed komarca kod pasa

Neinficiranim ujedima komaraca obično nije potreban tretman i oni zaceljuju sami. Ako se pas mnogo češe, treba mu staviti elizabetansku kragnu ili mu navući vašu staru majicu u kojoj će verovatno biti smešan, ali će biti sprečen da se češe.

Zaštita psa od ujeda komaraca i potencijalnih bolesti koje prenose zahteva određene preventivne mere, od kojih su najvažniji suzbijanje insekata i minimalno izlaganje psa komarcima u prirodi - izbegavajte šetnje močvarnim i vlažnim mestima gde ima mnogo insekata. Komarci su najaktivniji u sumrak, ali ih ima i ujutru, pa izbegavajte aktivnosti tokom ovih perioda. Komarci se razmnožavaju u stajaćim vodama, pa ako u blizini mesta stanovanja ima takvih regija pokušajte da ispraznite manje vodene površine poput bara, kao i stare kante, kofe i gume u kojima se nakuplja voda. Fontane za kupanje i ribnjaci sa aeracijom mogu da pomognu u održavanju kretanja vode i smanjenju sposobnosti komaraca da se razmnožavaju.

Postoji mnogo industrijskih sredstava protiv komaraca za pse. Nemojte nanositi insekticide u blizini pasa i drugih ljubimaca i što je najvažnije, nemojte koristiti proizvode za odbijanje komaraca namenjene ljudima.

(Petmd/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trik za teranje komaraca - potrebna vam je samo jedna voćka

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari