• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su 10 najlepših pet frendli sobnih biljaka: Cveće u kome će uživati i vaš kućni ljubimac

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci za biljke i veterinari savetuju vlasnicima koje sobno netoksično cveće će savršeno uklapiti u domu u kome žive njihovi četvoronošci

  • 0
Pas i biljke Foto: Shutterstock/Jusol

Sobne biljke imaju ulogu da ulepšaju dekor bilo koje prostorije u domu i, kako tvrde mnoge studije, mogu da umanje stres i poboljšaju naše raspoloženje. Međutim, stres će vam se samo pojačati ukoliko imate ljubimca koji pronalazi zabavu u tome da žvaće lišće ili cvetove vaših kućnih biljaka, pogotovo ako pripadaju vrstama koje su toksične po četvoronošce.

Stručnjaci za biljke i veterinari savetuju vlasnicima pasa koje sobno cveće će se savršeno uklopiti u vaš dom i neće naškoditi vašem psu ukoliko povremeno gricne neki listić.

Evo kojih 10 pet frendli biljaka oni preporučuju vlasnicima kućnih ljubimaca. To su: afrička ljubičica, areka palma, hipoestes, kalateja, orhideja, vazdušne biljke, zeleni ljiljan - popularna pauk biljka, hoja, eševerija i drvo novca.

1. Afrička ljubičica

Afrička ljubičica Foto: Shutterstock/Sunnysmile

Ova biljka pogodna je za dom sa kućnim ljubimcima i omiljena je među ljubiteljima cveća zbog lepih ljubičastih cvetova. Cveta cele godine i voli mesto sa indirektnom sunčevom svetlošću. Treba uklanjati suve cvetove kako bi biljka nesmetano proizvodila nove.

2. Palma areka

Ova palma je bezbedna za ljubimce i voli prostor sa velikom količinom svetlosti. Popularna je zbog sposobnosti da prečišćava vazduh. Ova palma raste sporo, potrebno joj je dobro dreniranje zemlje ili kompost specijalno za palme. Zaliva se kada se zemlja potpuno osuši.

3. Hipoestes

Biljka posuta tufnicama razveseliće čak i kućne ljubimce: hipoestes je najprodavaniji zbog atraktivnih listova i bezbedan je za kućne ljubimce i bebe. Nijedan deo ove biljke nije toksičan. Potrebno joj je jako, indirektno svetlo. Zaliva se oskudno.

4. Kalateja

Kalateja Foto: Shutterstock/Rasmus Kopperud Riis

Ako treba da popunite tamnije mesto, kalateja je odličan izbor zbog živopisnih, višebojnih listova. Ona je bezbedna za kućne ljubimce, voli slabo osvetljenje i vodu. Navikla je na tropsko okruženje, pa je držite na vlažnom mestu.

5. Orhideja

Orhideja Foto: Pixabay

Orhideja je popularna kućna biljka sa prelepim cvetovima, sasvim bezbednim za ljubimce. U idealnom slučaju, ovu biljku stavite na mesto sa jakim, indirektnim suncem. Najveća greška koju ljudi prave je prekomerno zalivanje.

6. Vazdušne biljke

Nema ničeg jednostavnijeg od njih: vazdušne biljke, bezbedne za ljubimce, dolaze u različitim oblicima, sortama i veličinama, ne zahtevaju mnogo održavanja, uspevaju u senci i potrebno je prskati listove jednom nedeljno.

7. Zeleni ljiljan ili biljka pauk

Paukova biljka, Spider plant Foto: Unsplash/Susan Wilkinson

Biljka pauk često se nalazi na listama biljaka koje se lako održavaju, a takođe je i bezbedna za kućne ljubimce. Ona je žbunasta, ima duguljaste, raznobojne listove i male bele cvetove i uspeva na jakoj svetlosti na sobnoj temperaturi. Trebalo bi da je zalivate često od proleća do jeseni i smanjite zalivanje zimi.

8. Hoja

Hoja nije toksična za kućne ljubimce i ne traži mnogo nege, a osim "voštanih", raznobojnih listova ima mnogo sitnih, ružičastih ili belih cvetića. Biljka voli jarko, difuzno svetlo i ne treba je često zalivati. Od marta do septembra, dva puta mesečno hranite biljku đubrivom za kaktuse i sukulente.

9. Eševerija

Eševerija Foto: Shutterstock/Suttirat Wiriyanon

Ova biljka se lako održava i pogodna je za kućne ljubimce. Poznata i kao Echeveria elegans, član je porodice sukulenata i pomaže u prečišćavanju vazduha. Uspeva u različitim uslovima sunčeve svetlosti, od punog i difuznog sunca do delimične senke, sve dok joj date vremena da se prilagodi tim uslovima. Redovno zalivajte eševeriju kada se zemlja potpuno osuši i vodite računa da voda ne uđe u lisnu rozetu kako biste izbegli truljenje. Tokom perioda aktivnog rasta hranite biljku mineralnim đubrivom za sukulente i kaktuse, jednom u 30 dana.

10. Drvo novca

krasula Foto: RINA

Popularna biljka koja simbolizuje bogatstvo i sreću, pogodna je za kućne ljubimce. Drvo novca ili krasula daje tropsku atmosferu i preferira indirektno jako svetlo i prosečne nivoe vlažnosti. Možete da oblikujete njen izgled.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nit manjeg, nit upornijeg psa: Kad se džek rasel zainati pa počne da čupa korenje

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari