• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto nije preporučljivo obuzdavati mačku držanjem i stiskanjem kože iza njenog vrata

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veterinari savetuju da ne primenjujete ovu tehniku sputavanja koja može da izazove bol, anksioznost i još mnogo loših posledica

  • 0
Mačka mače Foto: Shutterstock

Mačke su nezavisne životinje i jedino tako se osećaju slobodno i nesputano. Ipak, ponekad je vlasnik prinuđen da ubedi mačku da uradi nešto po njegovom - da uđe u transporter, siđe sa stola i slično. Većina vlasnika zna koji je najbolji način da mačku otera sa neželjene pozicije ili natera da nešto uradi, međutim, malo ko želi da primenjuje čuveni "zahvat": reč je o tome da se mačka uhvati za opuštenu kožu na potiljku, podigne i odnese.

Ali, da li je ovaj potez dobar? Ili je to samo još jedna stvar koju treba dodati na listu onoga što mačka ne voli?

Mačka Foto: Pixabay/skitterphoto

Zašto se primenjuje sputavanje mačke držanjem kože iza vrata

Metoda sputavanja mačke hvatanjem kože iza njenog vrata uz držanje koje "imobiliše" životinju po mišljenju veterinara nije poželjno, piše Rd. Na ovaj način mačku onemogućavamo da se okrene ili pomeri i samim tim ne može da ujede ili ogrebe.

Ovaj potez bukvalno imobiliše mačku, ali je prilično ekstreman. Decenijama su veterinari učeni da na ovaj način obuzdavaju mačku, ali se poslednjih godina odstupa od te prakse i uvode tehnike koje životinju više "poštuju".

Posete veterinaru najčešće deluju stresno na mačke, a stručnjaci rade na tome da minimalizuju stres i strah i učine da se one osećaju prijatnije.

Jedan od razloga držanja mačke za kožu iza vrata je imitiranje načina na koji se mačke ponašaju u divljini. Dok su mačići mali i nemoćni, nisu u stanju da hodaju sami, pa ih majka labavo uhvati zubima za kožu iza vrata i bezbedno prenosi na drugo mesto, a mačići se tada opuste i mlitavo vise.

Prilikom parenja mačaka, ženke doživljavaju bol, jer je polni organ mužjaka prekriven sitnim keratinskim bodljama. Zbog bola koji oseća ženka napada mužjaka koji je smiruje ujedima zadnjeg dela vrata.

Mačka Foto: Pixabay/tranmautritam

Postoji nekoliko razloga za izbegavanje ovakvog držanja mačke

Držanje mačke za kožu iza vrata je pre svega zastrašujuće, jer se mačka uplaši zbog toga što je paralisana i sputana. Osim toga, ovaj potez može da bude i bolan. Odrasle mačke nemaju refleks mačića koji se opuste, pa mačku koju držite iza vrata morate dodatno da stegnete. Vi zapravo koristite silu da biste umirili mačku: čvrsto držite kožu, odnosno štipate je i mački nanosite bol, posebno ako je reč o starijoj ili već bolesnoj mački. Osim straha koji oseća, mačka će biti pod stresom koji će se pogoršati kad je uhvatite za vrat.

Što je još gore, mačke će ovo zapamtiti, pogotovo ako im se dešava u veterinarskoj ambulanti gde je na ovaj način obuzdavaju. svaki put kad se bude obrela kod veterinara, ona će se toga setiti i unapred će se braniti., a stres će se svakako pokazati i na nekim analizama. Stres u veterinarskoj ambulanti može dati netačnu sliku o tome šta se zaista dešava sa zdravljem mačke.

Ako je životinja pod velikim stresom, njeni fizički nalazi će biti abnormalni: veliki broj srčanih otkucaja, ubrzanije disanje, potencijalno visoka telesna temperatura, kao i poremećene laboratorijske vrednosti usled oslobađanja velike količine adrenalina i kortizola. Najlošija posledica ovakvog zahvata kojim želite da obuzdate mačku je poremećen odnos sa kućnim ljubimcem.

Ipak, ne doživljavaju sve mačke ovaj potez tako traumatično, jer on čini neke mačke zaista manje agresivnim. Veterinari tvrde da postoje bolji načini da se mačka obuzda, ali u retkim situacijama opravdavaju upotrebu ovog zahvata. Ako vlasnik mora da obuzda mačku radi njene bezbednosti, onda ovakav potez nije neopravdan, mada bi trebalo da bude poslednje sredstvo za smirivanje kućnog ljubimca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari