• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veterinar otkrio užasan razlog zbog koga nikad ne bi trebalo da bacate izmet svog ljubimca u toaletnu šolju

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U fekalijama pasa i mačaka živi parazit kome vrela voda ne može da naudi, a ako dospe u telo, lako i brzo može da stigne do očiju zaražene osobe

  • 0
Pas i toalet Foto: Shutterstock/Zivica Kerkez

Neki vlasnici kućnih ljubimaca smatraju da je sasvim u redu da bacaju izmet svojih pasa i mačaka u sopstveni toalet. Ipak, veterinari upozoravaju da ova navika može da bude opasna po ljudsko zdravlje i ne savetuju takvu praksu. A razlog zbog koga ne bi trebalo da bacate izmet svog ljubimca u vaš toalet verovatno će zgaditi mnoge vlasnike.

Dok vlasnici pasa i mačaka provode mnogo vremena pokušavajući da nauče svoje ljubimce gde i kada treba da obavljaju fiziološke potrebe, veterinar iz Velike Britanije, na TikToku poznat kao @Ben.the.Vet, opisao je u videu šta se dešava kada se bačeni izmet ljubimca ispira u toaletnoj šolji.

@ben.the.vet According to Anglian water, you shouldnt flush your pet’s poo down the toilet! Have you ever done this?? #LearnOnTikTok #toilet #vegetarian #dogsoftiktok ♬ POPOPOPOPO - 🪅

U Benovom videu piše da vlasnik ne treba da baca izmet ljubimca u toalet, jer u životinjskim fekalijama živi toksokara, parazit koji je tolerantan na visoke temperature i prerađenu vodu. Toksokara izaziva zoonozu toksokarijazu na koju su posebno osetljiva deca.

Ljudi postaju srednji domaćini toksikari, što znači da se u našim crevima ne razvijaju odrasli crvi, ali možemo da slučajno progutamo jaja (raspršuju se u česticama izmeta) koja se izlegu u larve i kreću se našim telima.

Larva toksokare može da se kreće unutrašnjim organima, poput jetre, ali može da dospe i do oka, uzrokujući oštećenje mrežnjače, što potencijalno dovodi do gubitka vida.

Pas i toalet Foto: Shutterstock/Patryk Kosmider

Postoje dokazi da izlaganje toksikari u detinjstvu može da uspori kognitivan razvoj i da utiče na koeficijent inteligencije, prenosi Mirror.

Vlasnici, gde bacate izmet svog kućnog ljubimca?

Pišite nam o tome!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari