• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pravilo "3-3-3", najbolji "pomoćnik" i metod prilagođavanja mačke koju iz azila dovodite u svoj dom

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Privikavanje mačke na novi prostor, ukućane i druge ljubimce postiže se planiranjem obaveza za prva tri dana, potom za tri nedelje i konačno za tri meseca

  • 0
Mačka prilagođavanje novom domu Foto: Shutterstock//Ievgeniia Miroshnichenko

Mačka koju dovedemo iz azila ili druge ustanove tipa prihvatilišta mora da prođe kroz period prilagođavanja novom domu. I vama i mački potrebno je određeno vreme da naučite zajedničku rutinu i naviknete jedno na drugo.

Privikavanje mačke na vaš dom i vaše prihvatanje novog člana porodice najbolje ćete osmisliti planiranjem obaveza za prva tri dana, potom za tri nedelje i tri meseca.

Ovaj metod, poznat kao "3 - 3 - 3", mački će postepeno pružati dobrobiti svake vrste u njenom novom domu, i to "mic po mic!

Mačka prilagođavanje novom domu Foto: Shutterstock/Africa studio

Posle tri dana...

Prvi dani u novom domu biće izuzetno stresni za vašu mačku koja će se ponašati pomalo histerično, pokušavajući da nađe skrovište, skrivaće se u ormanu, ispod kreveta ili drugih komada nameštaja, a neke mačke mogu pokušati i da pobegnu! Anksioznost koja će sasvim sigurno obuzeti mačku na izvesno vreme može da utiče i na njen apetit, interesovanje za igru i nivo društvenosti.

Pripremite sve što je potrebno za mačku: podlogu za spavanje, grebalicu, hranu, posudu za posip, igračke, činije za hranu i vodu... Prva tri dana mačka bi trebalo da bude samo u jednoj prostoriji, gde će boraviti i upoznati se sas svojim "stvarima".

Iskustva kažu da je prva tri dana potrebno ograničiti interakcije sa porodicom i drugim kućnim ljubimcima. U procesu prilagođavanja mačke članovima porodice u novom domu dobro osmislite pristup i upoznavanje: ako imate još mačaka u domu, dozvolite im da dođu kod novog člana tek po isteku tri dana.

Uspostavite rutinu hranjenja mačke davanjem ukusne hrane i poslastica, svakog dana u isto vreme. Osim toga, nemojte zapostaviti podsticanje njenog urođenog lovačkog instinkta koji će je osloboditi stresa i učiniti novo okruženje privlačnim. Igra je odličan način da se zbližite sa svojom mačkom, ali ako je previše nervozna, pokušajte da je animirate pomoću igračaka.

Mačka prilagođavanje novom domu Foto: Shutterstock/Magui rf

Posle tri nedelje...

Mačka će se najbolje uklopiti u novi dom kad bude znala šta da očekuje svakog dana u određeno vreme. Posle tri nedelje smirenosti i dosledne dnevne rutine, ona bi trebalo sasvim da se uklopi.

Držite se dnevne rutine koju ste započeli i na taj način ćete zadobiti mačkino poverenje. Nemojte menjati raspored hranjenja. Ako se mačka ne krije i ponaša se samouvereno, otvorite vrata njene sobe i dopustite da istraži druge delove doma.  upoznajte novi mačku sa drugim kućnim ljubimcima, ali to činite polako, pogotovo ako je pas među njima.

Ne ostavljajte ljubimce u istoj prostoriji u prve tri nedelje: najbolji način da ih pripremite za upoznavanje je zamena kreveta, ćebadi ili jastuka na kojima spavaju, kako bi mogli da se međusobno onjuše.

Uobičajeni problemi u ponašanju udomljene mačke su agresija, privikavanje na posudu sa posipom i obeležavanje doma urinom: to mogu da vam prirede i mužjaci i ženke. ske mačke. Ostala destruktivna ponašanja uključuju grebanje i prekomerno mjaukanje: ako se ovi problemi nastave, potražite savet veterinara ili bihejvioriste za mačke.

Mačka prilagođavanje novom domu Foto: Shutterstock/Krakenimages.com

Posle tri meseca...

Posle tri meseca boravka u vašem domu mačka je već naučila kad će dobijati obroke i poslastice, a vi ste saznali čime voli da se igra i da li voli maženje. Nećete još znati sve macine "tajne", jer je pojedinim mačkama potrebno više vremena da se "otvore", u zavisnosti od godina starosti ili individualnog temperamenta.

‌Ako mačka nije bila kod veterinara, zakažite pregled. Osim toga, posvetite se obučavanju mačke najosnovnijim veštinama, uz primenu poslastica.

Najbolja pomoć nedavno udomljenoj mački da se prilagodi novom domu je dopuštenje da to radi svojim tempom. Metod "3 - 3 - 3" je odličan način da isplanirate period prilagođavanja novog kućnog ljubimca vama, vašem domu i ukućanima, uključujući i druge životinje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari