• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počeo je februar, mesec zaljubljenih mačaka: Da li ste preduzeli odgovorne mere uoči mačije "fešte"

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mačke ne "ljubavišu" samo u ovom mesecu, to je samo početak sezone njihovog razmnožavanja koje, ako vlasnici i društvo ne "podvuku crtu", može da poprimi zastrašujuće razmere

  • 0
Prenamnožavanje mačaka Foto: Shutterstock/fornStudio

Danas je 1. februar, početak meseca i perioda koji je, prema verovanju, omiljen svim mačkama na svetu, a zna se i zbog čega. Mačke su mnogima voljeni kućni ljubimci, ali postoji veliki broj vlasnika ovih lepih životinja koji se ne ponašaju odgovorno prema njima, jer dopuštaju nekontrolisano razmnožavanje. U nekom momentu, oni ne znaju šta da rade sa tolikim mačijim potomcima i poklanjaju ih da bi se rešili "gužve". To ne samo da nije rešenje, već predstavlja nove "podloge" za zasnivanje novih i sve brojnijih mačijih porodica.

Mačke nisu "zaljubljene" samo u februaru, jer donose na svet potomstvo i u drugim periodima godine. Prema nekim proračunima, par mačaka za godinu dana može da dobije desetak potomaka, dok se za samo dve godine taj broj uvećava najmanje deset puta. Za tri godine broj mačaka iz ove "kombinacije" dostiže cifru koja je malo manja od dve hiljade, a kad se navrše četiri godine od početka ovih "ljubavnih veza", broj mačića jedva može da se izbroji, jer njihova populacija premašuje 20.000!

Ko želi, povodom ovoga mnogo može da uradi.

Otprilike od četvrtog meseca starosti, mačići postaju polno zreli što zanči da su već sposobni da zasnuju porodicu.

Odgovorni vlasnici znaju šta treba da rade i pripremaju svoje mačke za kastraciju (uklanjanje testisa) i sterilizaciju (uklanjanje jajnika i materice).

Odgovonim ponašanjem prema svojim ljubimcima, vlasnici se odgovorno ponašaju i prema društvu, jer ga na ovaj način pošteđuju problema nekontrolisane mačije populacije koja u mnogim slučajevima završi na ulici, a tek tad nema kontrole nad njima. Sterilizacijom odnosnon kastracijom mačaka vlasnik ne samo da sprečava pojavu neželjene trudnoće, nego i suzbija neželjeno ponašanje mačaka povezano sa polnom zrelošću i smanjuje rizik od pojave određenih bolesti.

Budimo odgovorni prema društvu i sopstvenim ljubimcima.

Tek je prvi februar...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari