• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poslednji dani vašeg psa treba da budu njegovi najbolji dani: 6 saveta kako da psu olakšate kraj života

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gubitak psa jedno je od najtežih iskustava kroz koje vlasnik prolazi. Budite stalno uz svog ljubimca, ugodite mu u svemu, podredite mu vreme i emocije i ispoštujte ga onako kako je on za života poštovao vas

  • 1
Pas poslednji dani Foto. Shutterstock/Emmanuell Egrimaud

Pas s razlogom ima epitet čovekovog najboljeg prijatelja. On nije uvek savršen, ali nekako zna kad nam je potreban i ume da nam izmami osmeh na licu. Nažalost, pas ne živi zauvek i dođe vreme kad bolest ili starost sustignu našeg četvoronožnog prijatelja, a na nama je da prepoznamo sve te znake i učinimo sve za psa u njegovim poslednjim danima.

Postoji mnogo načina da maksimalno ugodite ljubimcu i učinite da mu poslednji dani budu najlepši koje je ikada doživeo.

1. Odvedite psa na pregled i poštujte savete veterinara

Postoji mnogo zdravstvenih razloga zbog kojih pas može da bude letargičan i neraspoložen. Kad je reč o nečem trenutnom i bezazlenom, lako ćete se izboriti, ali ako je reč o ozbiljnoj, progresivnoj bolesti, psu treba da pomognete medikamentima, pažnjom i ljubavlju. Veterinar će ukazati na sve vrste pomoći koje će vašem ljubimcu osigurati udobne poslednje dane, ukoliko ih provodi u vašem domu. To može da podrazumeva specijalnu, lakše svarljivu hranu, lekove za ublažavanje bolova i sve ono što olakšava tegobe.

Pas poslednji dani Foto. Shutterstock/13ching13

2. Ublažite psu bolove i osigurajte mu udobnost

Lekovi protiv bolova su jedan od načina da olakšate stanje svom ljubimcu, ali mu možete pomoći tako što ćete angažovati fizioterapeuta za kućne ljubimce ili popričati sa stručnjakom za ponašanje životinja koji će vam ukazati na šta da obratite pažnju kad je reč o ponašanju psa.

Postavite na nekoliko mesta u domu ćebad i igračke koje vaš pas voli, kako bi u svakom trenutku mogao da zastane, odmori se i zabavi sa omiljenim predmetima. Omogućite psu da uvek bude u vašoj blizini, jer mu je to najveća uteha i radost.

Ukoliko slušate glasnu muziku, pobrinite se da ona bude prijatnija psu kako ne bi doživljavao stres.

3. "Ispunite" svom psu sve želje

Razmislite o situacijama koje su vašeg psa činile najsrećnijim, kao što su igra u parku, valjanje po podu, vožnja u automobilu i "lizanje" stakla... Šta god bi zabavilo i usrećilo vašeg psa, omogućite mu u onoj meri u kojoj može fizički da podnese. Organizujte u domu susrete sa drugim psima i druženje, pod uslovom da vaš ljubimac ne pati od zarazne bolesti.

Pas poslednji dani Foto. Shutterstock/Javier Brosch

4. Razmazite psa svakom vrstom pažnje

Ako psu napravite obrok koji sadrži malo ljudske hrane, zaista možete učiniti da se na jedan dan oseća kao kralj. Kupite mu najkvalitetniju hranu i poslastice, a hranu lošeg kvaliteta zaobiđite: u suprotnom bi mogla da mu uznemiri stomak i oteža stvari.

Pas poslednji dani Foto. Shutterstock/Klymenok Olena

5. Maksimalno se posvetite psu

Kada je pas pri kraju života, teško je odrediti tačno vreme kada će otići. Bilo bi dobro da neko uvek bude pored psa, pogotovo u poslednjim trenucima, kad se približi kraj. Čak i ako ima velike bolove, vaše prisustvo i umirujuće reči će mu biti od velike koristi.

Posle odlaska voljenog ljubimca, svaki vlasnik se na svoj način suočava sa ovim gubitkom.

6. "Preuredite" dom da biste pomogli psu

Ako je pas slab, biće mu teško da se ponaša uobičajeno, čak i da se popne na krevet ili da uđe u auto. Nabavite mu male stepenice ili pomozite da se u domu kreće onako kako je navikao. Ukoliko bude potrebno, podignite posude sa vodom i hranom da budu u nivou njegovih usta. Maksimalno olakšajte život psu koji vas napušta, ali ne zaboravite na obaveze koje vas čekaju kad ljubimac ugine u domu.

Gubitak psa jedno je od najtežih iskustava kroz koje ćete morati da prođete. Budite stalno uz ljubimca, podredite mu vreme i emocije i poštujte ga onako kako je on za života poštovao vas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Popović Slobodan

    24. januar 2024. | 15:30

    Ne postoji vreme da se prevaziđe tuga za psom kog si voleo svim srcem i dušom.