• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da zimi pomognete mačkama koje žive na ulici

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da biste olakšali težak život mačkama koje zimu provode na otvorenom, nije potrebno mnogo vremena, a sem obezbeđivanja skloništa i hrane, možete se posvetiti i sprečavanju njihove prekomerne reprodukcije

  • 1
Napuštene mačke na snegu Foto: Shutterstock/Artyomsmirnov

Niske spoljašnje temperature i sneg koji se ne topi unose zabrinutost među ljubitelje životinja zbog velikog broja mačaka koje lutaju napolju u potrazi za toplim smeštajem i hranom. I nije reč samo o mačkama koje su na svet stigle na ulici: to mogu da budu i mačke koje su se iskrale iz doma i izgubile, mačke lutalice ili čak napuštene mačke.

Iako ne znate kako su ove nesrećne životinje dospele na ulicu, bez obzira na to koliko su snalažljive, svima je potrebno malo pomoći da prežive zimu.

Ovo se naročito odnosi na mačke koje žive u hladnijem okruženju, gde su niske temperature dugotrajne.

Pomoć ovim mačkama neće vam oduzeti mnogo vremena, a ove životinje će biti veoma zahvalne na trudu koji uložite u njihovo zbrinjavanje.

Evo nekoliko saveta kako da pomognete mačkama na otvorenom da budu bezbednije u hladnim zimskim mesecima.

Napuštene mačke na snegu Foto: Shutterstock/Cherednychenko Ihor

Mačkama koje žive na otvorenom zimi obezbedite suvo i toplo sklonište

Širok je spisak materijala za pravljenje skloništa za mačke koje zimi borave napolju. Ipak, sve zavisi od dubine vašeg džepa: možete im ponuditi jednostavne varijante zaklona ili nešto što je "fensi".

U zavisnosti od vremena i novca, možete jednostavno otići u pet šop i kupiti gotovo sklonište ili kućicu, ili ćete zasukati rukave kako biste od katronskih kutija i izolacionog materijala napravili mačiji zimski raj.

Koju god vrstu materijala budete koristili, on treba da bude suv i dobro izolovan, a evo i nekoliko saveta koji će vam pomoći u pravljenju i postavljanju skloništa.

Ne treba da pravite ogromno sklonište za mačke, jer i zaklon manjih dimenzija može da zadrži toplotu. Ako pravite sklonište za više mačaka, neka ono bude dovoljno prostrano (za tri do pet maca). Sklonište-kućicu izdignite sa zemlje da biste sačuvali toplotu i postavite ga na bezbedno mesto, dalje od automobila i pešaka. Otvor ili vratanca na skloništu treba da budu dovoljno velika da mačka može da prođe, a da unutra ne mogu da se uvuku neželjeni gosti i mačiji neprijatelji.

Na pod postavite vodootpornu podlogu koji će mačke održavati suvim i zamenite ih po potrebi, kad se zaprljaju ili pokvase. Najčešće se koristi slama, jer odbija vodu i omogućava mačkama da se "ušuškaju" u nju. Od ostalih opcija dobar materijal je stiropor ili obložite zidove skloništa tapetama ili drugim materijalom.

Napuštene mačke na snegu Foto: Shutterstock/Nata Vilman

Mačkama koje žive na otvorenom zimi obezbedite hranu i vodu

Tokom hladnog vremena, mačkama koje žive na otvorenom potrebne su dodatne kalorije koje će im pomoći da prežive. Mnoge mačke teško mogu da pronađu dovoljno vode i hrane da bi preživele do proleća. Pobrinite se da ih hranite više ili da im češće donosite obroke.

Povedite računa o sledećem: posude za vodu i hranu lako mogu da se prevrnu, pa ih ne stavljajte unutra gde će boraviti više mačaka koje nisu statične. Umesto toga, postavite ih što bliže ulazu u sklonište iznad koga možete da postavite nadstrešnicu koja će štititi hranu od padavina. Kad je u pitanju izbor hrane, manje je verovatno da će se suva hrana smrznuti, ali se vlažna hrana lakše vari, što mačkama pomaže da sačuvaju energiju i ostanu tople.

Da biste sprečili smrzavanje vode, koristite duboke posude sa malim otvorima, tamnijih boja, napravljene od debele plastike.

Napuštene mačke na snegu Foto: Shutterstock/Maorimurr

Mačke koje žive na otvorenom zimi možete sterilisati

Zima je odlično vreme da mačke lutalice odnesete na sterilizaciju odnosno kastraciju. Tako ćete proleće dočekati bez neželjenih mačića i dodatnih problema. Kad je reč o divljim mačkama, one imaju svoju ulogu u prirodi, ali mačka lutalica može imati više od 20 mačića godišnje u okotu, što već predstavlja ozbiljan problem.

Ukoliko budete hvatali mačke da biste ih sterilisali, činite to dalje od skloništa koje ste im napravili, kako im ne biste uneli nemir i osećanje nesigurnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србија до Токија Русија до милвокија

    15. januar 2024. | 13:48

    Закупите хотел у центру града, и сместите их.