• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas i jelka nisu najsrećnija novogodišnja kombinacija, ali se njihovi "susreti" mogu efikasno kontrolisati

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naši ljubimci prosto polude kad vide drvo sa prazničnom dekoracijom, pa iako smo ovu temu "doktorirali", ona uvek zaslužuje dodatno mesto, jer je njeno vreme upravo sada

  • 0
Pas i novogodišnja jelka Foto: Shutterstock/dezy

Pretpraznična atmosfera, dekoracija i, kao zvezda zimske sezone, novogodišnja jelka, izvor su sreće mnogim ljudima, a naši psi imaju ulogu mezimaca tokom cele godine. Neko bi pomislio da praznični enterijer i pas čine savršen spoj, međutim, kada se ukrste ljubimac i novogodišnja jelka, neretko je rezultat katastrofa zbog koje mnogi vlasnici odluče da za novogodišnje praznike izostave dekoraciju.

Opasnosti vrebaju psa iz svakog novogodišnjeg ukrasa, pa makar on bio jestiv.

Kako da zaštitite jelku od psa? Evo nekoliko predloga koje daje Apetit.rs.

Najčešće dok je mlad, a posebno prvi put kada dođe u kontakt sa jelkom, pas se radoznalo "mota" oko nje, pokušava da dohvati i vuče zanimljive ukrase, jer misli da su oni nove igračke koje što pre moraju da isprobaju. O zadivljujućim svetlucavim lampicama ne moramo ni da pričamo. Sve ovo na početku deluje simpatično, ali vrlo brzo može da se pretvori u pravi haos koji, osim uništenog vlasnikovog truda, može izazvati opasne zdravstvene probleme, ukoliko pas proguta iglice drveta ili ukras sa jelke.

Kako da sprečite pseće nevolje sa novogodišnjom jelkom?

Dajte psu vremena da se navikne na jelku: dok je postavljate, pa i nekoliko dana posle, budite stalno uz psa i posmatrate kako reaguje na ukrašeno drvce. Nemojte po svaku cenu braniti da joj priđe, jer to može da izazove bespotreban strah od jelke, ali kontrolišite neželjene poteze psa. S vremenom, pas će se navići na drvo.

Oko jelke možete da postavite neki alarm: ova ideja možda zvuči "napredno", ali će vam pomoći sve ono što upozorava na psa koji se mota oko drveta. Danju postavite aluminiijumsku foliju ili neki šuškavi materijal oko jelke, ili ukrase sa zvončićima spustite na niže grane. Pas će ih zakačiti ako se "mota" u tom delu sobe, ali pripazite da ga zvončići ili druga zvučna upozorenja ne zainteresuju preko mere!

Veštačku ili prirodnu jelku dodatno obezbedite da bude stabilna, da se ne bi srušila na ukućane ili psa. To može da se desi slučajno, a događa se i da pas malo "pogura" stvar.

Pas i novogodišnja jelka Foto: Shutterstock/Shineterra

Kasno noću ili ako planirate izlazak, obavezno isključite lampice, kako biste sprečili da ih pas "proba" i možda doživi električni šok. Ovo uradite i zbog opšte sigurnosti u domu, jer je poznato da se lampice vrlo lako zapale. Preporuka je i da ih ne postavljate suviše nisko na jelku. Pre uključivanja u struju, proverite žice koje pas može krišom da "gricne".

Izbegavajte ukrašavanje jelke lomljivim ukrasima, jer ako se razbiju, radoznali ljubimac će učiniti sve da ih proguta i tako će napraviti velike zdravstvene probleme.

Ne postavljajte ni jestive ukrase, jer koliko god bili unikatni i zanimljivi, psu će biti još interesantniji, pa sprečite neželjenu znatiželju.

Poklone ne ostavljajte preko noći, već ih stavite ispod jelke neposredno pre otvaranja: u suprotnom, pas će garantovano prvi poželeti da sazna šta se krije u šarenim kutijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari