• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo upozorenje nemojte shvatiti olako: Uobičajena praznična dekoracija koja lako može da usmrti psa

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psi mogu imati loša iskustva sa božićnim drvetom, jestivim ukrasima, veštačkim snegom i drugim tradicionalnim ukrasnim detaljima koje morate skloniti od njegovih nemirnih šapa i uvek gladnih usta

  • 0
Pas i novogodišnja dekoracija Foto: Shutterstock/Javier Brosch

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika vlasnici kućnih ljubimaca dobijaju konstantna upozorenja zbog opasnosti od dekorativnih predmeta koji u nekim slučajevima mogu da usmrte kućne ljubimce. Mnogim vlasnicima verovatno će teško pasti nova saznanja o pogubnosti uobičajenih ukrasa koji bukvalno mogu da presude psima.

Najvažnije je da budemo svesni rizika kojima izlažemo pse. Nije reč samo o sitnim detaljima na jelkama ili aranžmanima koje postavljamo na stolove, police i u druge delove doma. Čak i zdravo četinarsko drvo krije u sebi mnoštvo opasnih detalja.

Stoga su veterinari sastavili listu najčešće korišćenih božićnih ukrasa koji mogu imati negativne posledice na naše četvoronožne prijatelje.

Pas i novogodišnja dekoracija Foto: Shutterstock/Olesya Nickolaeva

Novogodišnja jelka

Zimzeleno drvce jedan je od simbola novogodišnjih i božićnih praznika. Jelka napravljena od veštačkih materijala je dobar izbor ukoliko ste pristalica ovakve dekoracije, ali mnogi vole pravo, živo drvo u domu i stoga moraju biti svesni rizika kome izlažu ljubimca.

Iako većina živih zimzelenih stabala kao što su jela, bor i smrča, nisu toksični za pse, njihove iglice koje padaju mogu napraviti veliki problem vašem psu. One se mogu zabosti u šape, iritirati usta i izazvati stomačne tegobe ako ih pas proguta u većim količinama. Stoga, ukoliko imate psa, odlučite se za njegovu dobrobit i nabavite veštačko drvo.

Lažni sneg

Neko voli da ukrasi jelku veštačkim snegom, ili njime posipa pojedine delove u domu. Ipak, veštački sneg može sadržati neke sastojke koji su toksični za kućne ljubimce.

Da biste sprečili glavobolju u vezi sa mogućnošću trovanja veštačkim snegom koji lako može da završi u ustima i stomaku psa, izbegnite ovu dekoraciju, pa i lažne jelke posute ovim prahom.

Pas i novogodišnja dekoracija Foto: Shutterstock/dezy

Jestivi ukrasi

Dok mališani vole da vide čokoladne ukrase okačene o grane božićne jelke, ni u kom slučaju ih nemojte postavljati ukoliko imate psa. Ako baš želite da imate jestive ukrase na jelki, nabavite one koji neće škoditi psu (medenjaci sa rogačem, keksići od smese koju i psi mogu da jedu i slično), ili postavite "zabranjene" ukrase visoko na jelki, ali isključivo ako ste sigurni da pas neće nastojati da ih dohvati.

Pas i novogodišnja dekoracija Foto: Shutterstock/dezy

Prirodna dekoracija

Neke ukrasne praznične biljke imaju različite nivoe toksičnosti, ali, ako ih pas gricne, u najbezazlenijem slučaju, u novogodišnjoj noći ćete lečiti ljubimca od dijareje. Budite oprezni kad birate praznične biljke – božićna zvezda, božikovina, imela i bršljan mogu izazvati stomačne tegobe koje će vam zadati mnogo glavobolja.

Pas i novogodišnja dekoracija Foto: Shutterstock/anaredif

Staklene kugle

Fine staklene kugle su najlepši ukras svake novogodišnje jelka, ali i najgora noćna mora ukoliko se razbiju, a ne stignete na vreme da pokupite krhotine. Ako pas proguta deliće polomljenih staklenih kugli, to može da bude i bolno i opasno: osim rizika od posekotina na šapama ili u ustima, moguć je i gori scenario, u vidu rana na grlu i unutrašnjih povreda.

Da biste zaboravili na strah od povreda, trovanja i svake druge nevolje u praznicima koji slede, osim navedenih mera prevencije, obezbedite psu miran kutak u stanu ukoliko pozivate prijatelje na večeru. Psa prošetajte na vreme, ugodite mu u svemu i ne dopustite da se bilo čime povredi ukoliko na izvesno vreme bude morao da ostane sam.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari