• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Praznici nam stižu, ali pripazite koje biljke unosite u dom, jer mogu ozbiljno da naškode kućnim ljubimcima

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Uobičajene praznične biljke, opremljene svetlucavim kuglicama, raznobojnim sijalicama i ukrasima, postavljene na savršenoj visini za penjanje ili žvakanje, često završe u šapama, ali i ustima psa ili mačke

  • 0
Kućni ljubimci i toksične praznične biljke Foto: Shutterstock/Africa Studio

U prazničnim danima preplavljeni smo obavezama u vidu biranja poklona, nabavke najlepše jelke i pripreme ukusnih poslastica. Sa brojnim zadacima koji ispunjavaju naše dane, možda nećemo moći da posvetimo dovoljno vremena našim kućnim ljubimcima koji će se tada više opustiti i možda biti nestašniji nego inače. Zanimljivi predmeti za ukrašavanje doma i ukrasi za novogodišnju jelku najverovatnije će im privući pažnju i izazvati dosta nevolja ukoliko ne budete dovoljno obazrivi.

Kućne ljubimce će sasvim sigurno privući primamljivi mirisi iz kuhinje, blistavi aranžmani i ukrasi kojima ćete ukrasiti radne površine i stolove, ali i praznično zelenilo koje je obavezan ukras svakog doma.

Kućni ljubimci i toksične praznične biljke Foto: Shutterstock/Gryllus M

Mnoge mačke i psi ne mogu da odole izgledu ukrašene novogodišnje jelke, bez obzira na to da li je ona prava ili veštačka, i ne kriju radoznalost kad uoče božićnu zvezdu zeleno-crvenih listova. Uobičajene praznične biljke, opremljene svetlucavim kuglicama i raznobojnim sijalicama, postavljene na savršenoj visini za penjanje ili žvakanje, često završe u šapama, ali i ustima kućnog ljubimca.

Iako ćete biti zabrinuti zbog nesrećne sudbine novogodišnje jelke, šta je sa vašim ljubimcem? Da li su iglice jelkice ili borića koje je vaša mačka žvakala toksične? Šta je sa vodom u kojoj stoje prazni cvetni aranžmani i koju ste obogatili sredstvima za održavanje svežine, a popio ju je vaš pas?

Koliko su praznične biljke opasne za mačke i pse i koji "živi" toksični praznični ukrasi mogu da izazovu probleme kod vaših ljubimaca?

Opasnosti koje vrebaju kućne ljubimce iz praznične dekoracije

Volite da ukrašavate dom venčićima i aranžmanima u kombinaciji živih biljaka, suvih plodova, pečenog slanog testa i šarenih slatkih poslastica? Lepo, ali ćete zagolicati maštu svog kućnog ljubimca koji će se potruditi da sve to dohvati i isproba.

Postavite novogodišnju dekoraciju koja neće naškoditi psima i mačkama! Jela, smrča i bor su odličan izbor zimzelenih biljaka i generalno nisu toksične za kućne ljubimce, ali njihove iglice mogu izazvati iritaciju usne šupljine i gastrointestinalne smetnje, ukoliko ih mačke ili psi progutaju.

Kućni ljubimci i toksične praznične biljke Foto: Shutterstock/Ahmad Bejo123

Veštačka jelka može da bude bolji izbor, ali zavisi od kog materijala je napravljena: iako su ove jelke "mrtve", mogu da izazovu gastrointestinalne probleme ako ljubimac odluči da ih gricne.

Ukoliko imate živu jelku koja će dugo stajati u domu, verovatno ćete je zalivati vodom sa dodacima za produžavanje svežine, ali to može da bude opasnost za ljubimca. Voda sa đubrivom ili konzervansom je toksična za psa ili mačku koji će u nekom trenutku poželeti da utole žeđ, a osim hemikalija, buđ i bakterije takođe mogu da naškode životinji.

Staklene kugle, ukrasi od porculana, keramike ili gline nisu otrovni za pse i mačke, ali ih mogu povrediti u slučaju da se razbiju. I sijalice koje postavljamo u prazničnim danima su potencijalno opasne po ljubimce: u slučaju da se zapale, mogu izazvati gušenje ili požar.

Kućni ljubimci i toksične praznične biljke Foto: Shutterstock/Alena A-

Otrovi koji vrebaju kućne ljubimce iz prazničnih biljaka

Iako mnogi vlasnici ljubimaca smatraju da božićna zvezda može da usmrti životinju, to se retko dešava. ​​Kućni ljubimac bi morao da proguta ogromnu količinu ove biljke da bi se otrovao. Posledice konzumacije božićne zvezde su povraćanje i salivacija, kao i iritacija usne duplje i grla sokom biljke. Osim divne božićne zvezde, koja nijednog ljubimca ne ostavlja ravnodušnim, postoje mnoge vrste biljaka koje su toksične i mogu da naškode ljubimcima.

Izbegavajte ove četiri opasne biljke koje su gotovo obavezan praznični detalj u svakom domu.

Imela izaziva gastrointestinalne smetnje i u retkim slučajevima kardiovaskularne probleme kod mačaka i pasa.

Kućni ljubimci i toksične praznične biljke Foto: Shutterstock/Pixel shot

Božikovina može da povredi ljubimca koji dodiruje njene šiljate listove i sadrži jedinjenja nalik sapunu u bobicama koja su toksična po psa ili mačku, izazivajući salivaciju, povraćanje i dijareju.

Ljiljani su po pravilu najčešće praznične biljke, ali su smrt za mačke kojima će nauditi čak i polen ljiljana ako padne na krzno. Psi nemaju toliko izražene tegobe zbog ove biljke, ali su izvesne blage stomačne smetnje.

Amarilis, odnosno lukovica ovog cveta izaziva pojačano lučenje pljuvačke i oralnu iritaciju, a prevelike količine mogu izazvati gastrointestinalne smetnje.

Kućni ljubimci i toksične praznične biljke Foto: Shutterstock//Kelly Richardson Photo

Kako sprečiti ljubimca da se otruje prazničnim biljkama

Dobro zaštitite biljke i postavite ih na mesta na koja mačke ne mogu da se popnu. Ako ne postoji takva mogućnost, biljke postavite u prostoriji u kojoj mački neće biti dozvoljen ulazak.

Ako pas ili mačka vole da žvaću biljke, postavite veštačke biljke, ali birajte one bez suvišnih detalja ili ukrase napravljene od problematičnih materijala.

Novogodišnju jelku obezbedite tako da joj mačka ili pas ne mogu prići. U ovom slučaju, sve što će ih odvratiti od penjanja, skakanja na drvce i rušenja vam je dopušteno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari