• 0
 ≫ 

Od iritacije želuca, do trovanja: Ako imate ljubimce, ove novogodišnje biljke izbegavajte u svom domu

 ≫ 

Imajte to na umu i budite oprezni, da ne završite kod veterinara

  • 0
Pas i jelka Foto: Pixabay

U vreme novogodišnjih praznika svoj dom ukrašavamo na različite načine, a između ostalog, to činimo i kupujući neke biljke. Ali, tom prilikom mnogi vlasnici kućnih ljubimaca nisu svesni da su neke od njih opasne za njihove krznene prijatelje.

Postoji pet biljaka koje su u ovo doba godine česte u našim domovima, ali ako se odlučimo da ih kupimo, bilo bi dobro da uvek na oku imamo svog ljubimca, kako ne bi došlo do problema. Premda nam se uvek čini da naš ljubimac neće pojesti neku biljku, jer zašto bi, naši mali prijatelji uvek nas iznenade količinom gluposti, setimo se samo pasa koji su jeli fasadu, tapete, vrata, stolove, kauče, tepihe...

Imajte to na umu i budite oprezni, da ne završite kod veterinara.

Imela

Kod nas poljubac ispod imele nije toliko popularan, ali je ljudi ipak koriste za ukrašavanje doma. Ako pas ili mačka pojedu i samo mali delić nje, nastaje problem. Prvo počinje povraćanje. Nekad se može zaustaviti na tome, ali ako je ljubimac pojeo malo više, može biti ozbiljno ugrožen.

imela Izbegavajte imelu u svom domu Foto: Pixabay

Božićno drvo

U sebi ima spojeve koji dovode do teške iritacije želudca. Kako ćemo znati da se pametnjaković najeo božikovine? Povraćaće, a biće i krvi.

Božićna zvezda

Jeste, jako je lepa i svi žele da je imaju u svojoj sobi u ovo doba godine, ali zapravo, svi njeni delovi su otrovni. Vlasnicima mačke ovu bi biljku bilo najbolje da ne kupuju, a ako je jako žele, onda je ni slučajno ne ostavljati s mačkom u istoj prostoriji. Oni koji imaju pse neka takođe paze da im je izvan dohvata, prenosi Jutarnji list.

božićna zvezda Foto: Pixabay

Amarilis

Ova divna biljka je cela toksična. Dakle, bilo da vam ljubimac proguta list, tučak ili lukovicu, isto je. Poseta veterinaru je zagarantovana.

Borove iglice

Zapravo, svo zimzeleno drveće sadrži male količine eteričnih ulja, koje mogu izazvati želučane tegobe. Opasni su samo ako ih se pojede mnogo, jer to može stvoriti klupko u njihovom probavnom traktu. Ne događa se često, ali znate kako je, neko uvek bude sretni dobitnik klupka borovih iglica u crevima svog ljubimca na Božić.

jelke, zelenilo, jelka Foto: JKP "Zelenilo Beograd"/Ana Štaljonić

Savjet za vlasnike pasa je da ne kače na jelku ukrase od bombona, a za vlasnike mačaka da izbegavaju svetlucave ukrase.

Video: Štene proključalo od besa, kako odgristi grane i oboriti ukrase na jelci?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari