• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako svojoj mački promenite ime, da li će moći da prepozna novo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačka reaguje na svoje ime - novo ili staro - kad treba da ima neku korist ili prijatnost, pogotovo u vreme obroka, pa to iskoristite kao pogodan momenat za "preimenovanje", nikako u vreme kupanja ili posete veterinaru

  • 0
Mačka Foto: Shutterstock/Africa Studio

Da li mačke mogu da prepoznaju svoje novo ime ako odlučite da ga promenite?

Dešava se da postanete novi vlasnik mačke koja već ima ime, ali vam se ono ne sviđa, pa želite da je drugačije "krstite".

Mnogi vlasnici nazovu mačku jednim imenom, ali im se ono posle ne dopadne, pa požele da ga promene. Pitanje je samo da li je promena imena dobra odluka, jer ne znate da li će mačka naučiti da ga prepozna, piše Catvills

Da li mačke prepoznaju svoje trenutno ime?

Mačke ne dolaze kod vlasnika kad ih pozove, što ne znači da ne prepoznaju svoje ime.

Studija koja je izvedena u domaćinstvima sa jednom mačkom i više njih otkrila je da mačke prepoznaju svoja imena među rečima koje slično zvuče. Štaviše, mačke su reagovale na svoja imena kad su ih izgovarali i nepoznati ljudi.

Da li su imena važna mačkama?

Iako mačke mogu da prepoznaju svoja imena, one ih ne doživljavaju isto kao ljudi. Ljudima je ime deo identiteta, dok mačkama to nije bitno. Svoje ime mačka doživljava kao niz zvukova koje nauči da prepozna, jer su joj asocijacija za nešto dobro što joj se dešava (na primer, davanje obroka ili maženje).

Ne možemo da budemo sigurni ni u to da mačke imaju imena kojima "zovu" jedna drugu, jer verbalna komunikacija nije toliko važna u svetu mačaka. Umesto toga, mačke međusobno komuniciraju govorom tela i mirisima. Zato odrasle mačke ne mjauču jedna na drugu, već se tako oglašavaju samo kad su sa ljudima. Mačke primenjuju različite vidove komunikacije sa drugim životinjama.

Mačka Foto: Pixabay/infinityharmony7

Da li mačke prepoznaju novo ime?

Ime mačke važno je samo vlasniku, ali mačka može naučiti da prepozna svoje novo ime. Međutim, bitno je uspostaviti vezu između novog imena i nagrade koja će propratiti ovu promenu. Neke mačke, koje žive u domaćinstvu sa više mačaka, mogle su razlikovati svoja imena među imenima ostalih ljubimica.

Sve u svemu, mačka će imati motiv da reaguje na svoje ime - bilo ono novo ili staro - kad treba da ima neku korist. Zato sačekajte da mačka ogladni, pozovite je novim imenom i sačekajte da reaguje. Čim to uradi, odmah je nagradite, ali konkretno - poslasticom, ne verbalno, jer joj reči nisu važne. Nemojte koristiti novo ime za vreme kupanja ili prilikom posete veterinaru.

Da li je potrebno menjati ime mački?

Neke osobe smatraju da će zadržavanje starog imena pomoći da mačka lakše prihvati dolazak u novo okruženje, dok drugi tvrde da novo ime znači novi početak. Zlostavljanim životinjama novo ime će značiti nežnost i dobre namere, i na taj način će vlasnik izbrisati loše uspomene povezane sa starim imenom.

Mačka Foto: Shutterstock/Shvaygert Ekaterina

Ali, izbor je na vlasniku.

Koliko često možete menjati ime svoje mačke?

U ovoj nameri i praksi niko ne može da vas spreči, ali mačka može da se umori učeći jedno ime za drugim i najverovatnije će početi da vas ignoriše. Osim toga, često menjanje imena može je zbuniti i učiniti nesigurnom.

Zato se savetuje da bez važnog razloga mački ne treba da menjate ime.

Šta mislite o promeni imena mačke?

Pišite nam o tome!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari