• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psa nikad ne ostavljajte samog u automobilu, pa ni zimi, evo i zbog čega

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos želji da svuda vodimo psa, ponekad je bolje da nas on sačeka kod kuće, jer i niske temperature prave probleme i "zamke" koje se najčešće ispoljavaju u malom zatvorenom prostoru

  • 0
Pas u automobilu zimi Foto: Shutterstock/cookiesfordevo

Mnogi vlasnici pasa žele da svog mezimca vode svuda sa sobom, iako životinji nike dozvoljen pristup u mnogim lokalima zatvorenog tipa.

Zbog toga vlasnici često praktikuju da psa ostave u kolima, pravdajući se da će biti odlutni “samo minut“. Nažalost, i minut u ovakvim uslovima i teškom podnošenju suviše visokih, ali i niskih temperatura, može dovesti do fatalnog ishoda, piše Apetit.rs.

Leto je godišnje doba kada najviše ljubimaca strada zbog greške vlasnika. Iako ostavite psa u hladu, sa uključenom klimom i odškrinutim prozorom, šansa za toplotnim udarom se ne smanjuje previše.

Eksperimentalno je dokazano da temperatura u zatvorenom autu, sa 24 stepeni na suncu, može skočiti i preko 48 stepeni u roku od 20 minuta!

Uzmite u obzir i nemogućnost psa da znojenjem izbacuje višak toplote, već mora ubrzano da diše (što je beskorisno kada se spoljna temperatura približi telesnoj temperaturi životinje).

Da li pas može da ostane u autu zimi

Naizgled ne postoji nikakva opasnost za psa ukoliko nas pričeka nekoliko trenutaka u autu, ako je napolju zima i niska temperatura. Međutim, u ovom slučaju može da dođe do hipotermije (pada temperature tela psa koja je inače 39 stepeni Celzijusa).

Isto tako, kada temperatura nije drastično visoka ni niska (u jesen i proleće), postoji mogućnost od toplotnog udara zbog naglog zagrevanja vazduha u autu.

Zbog svega ovoga ponavljamo: Ne ostavljajte psa samog u kolima!

Pas u automobilu zimi Foto: Shutterstock/Jaromir Chalabala

Kako prepoznati da pas ima hipotermiju

U slučaju da posumnjate da je pas doživeo toplotni udar, obratite pažnju na sledeće simptome: ubrzano disanje, jezik i sluzokože postaju bele, a kasnije modre, pojačana žeđ i balavljenje, vrtoglavica ili nesvestica, malaksalost, povraćanje, dijareja, epileptični napadi.

Kada je u pitanju hipotermija, ona se najčešće ispoljava preko promrzlina, drhtavica, sporog disanja, malaksalosti i usporenosti.

Ukoliko primetite neke od gorenavedenih simptoma, u najkraćem roku psa odvedite kod veterinara.

Drugim rečima, uprkos želji da naš pas ide svuda sa nama, ponekad je bolje rešenje da nas on ipak sačeka kod kuće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari