• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

I vlasnici mačaka greše: 9 nepristojnih poteza kojima pokazujete da ne poštujete svoju kućnu ljubimicu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mačke žive po strogom kodeksu ponašanja i trude se da ispoštuju privatnost ljudi sa kojima dele prostor (mada ne uvek), ali ne vole neke njihove poteze i doživljavaju ih kao uvrede

  • 2
Mačka Foto: Pexels/Inge Wallumrod

Mačke žive po strogom kodeksu ponašanja.

One verovatno daju sve od sebe da ispoštuju naš životni stil i prostor, iako ima dosta "sebičnih" maca.

Većina mačaka očekuje da im niko, pa ni vlasnik, ne zalazi u privatni areal.

Možda mislite da ispunjavate svoj deo "pogodbe", ali onim što činite zapravo ne poštujete svoju mačku, a da toga niste ni svesni.

Ako ste krivi za bilo koju od ovih 9 nepristojnih poteza kojima vređate vašu mačku, vreme je da to promenite!

1. Kažnjavate mačku

Mačka Foto: Pexels/Tranmautritam
Vikanje, pljeskanje rukama ili treskanje konzervom punom novčića mogu zaustaviti neželjeno ponašanje psa, ali će ovi zvuci veoma uplašiti vašu mačku i naterati je da vam ne veruje. Umesto da mačku kažnjavate, razmislite zbog čega se ona ponaša loše.

Grebanje nameštaja može ukazivati na dosadu, pa mački nabavite nove igračke ili interesantan stub za grebanje. Ako maca ne prestane da skakuće po nameštaju, možda traži vašu pažnju ili joj je potreban siguran, visok stub da bi osmatrala okolinu.

2. Brijate ili šišate mačku

Ovi "rezovi" mogu da izgledaju simpatično i ponekad su medicinski opravdani, ali šišanje i brijanje mačijeg krzna samo zato što vam se sviđa takav izgled je glavni primer nepoštovanja vaše mačke.

Ne samo da je proces zastrašujući i stresan, već je mačkama krzno potrebno kako bi samostalno regulisale telesnu temperaturu. Njihovo lepo slojevito krzno hladi ih leti, a zimi greje i to je tako otkako mačke postoje.

3. Predugo je ostavljate samu

Mačka Foto: Pexels/Thomas K.

Jedna od najvećih zabluda o domaćim mačkama je da su one povučeni usamljenici kojima nije važno kada ćete i da li ćete doći kući. Vaše dugo odsustvo joj nimalo ne prija i to je još jedno nepoštovanje prema mački.

Iako je nezavisna, mačka i dalje traži ljubav, pažnju i sigurnost. Istina je da brine kada ste predugo odsutni. Čak i ako ostavite mnogo hrane i vode, ona će osećati vaše odsustvo i biće pod stresom zbog svog izmenjenog rasporeda.

U redu je da povremeno izađete posle radnog vremena, ali ako planirate da budete odsutni danima, pronađite osobu koja će brinuti o mački i obilaziti je najmanje jedanput za 24 sata.

4. Gledate je dok obavlja nuždu

Mačke žele privatnost kada dođe vreme da obave nuždu, zato i vole da im posuda sa posipom bude skrivenu u bezbednom, tihom delu stana gde nema mnogo aktivnosti. Prisiljavanje mačke da obavlja fiziološke potrebe pred više očiju je još jedan primer nepoštovanja. Ona se ne stidi zbog ovog prirodnog procesa, ali se verovatno oseća ranjivom, što potiče iz njene prošlosti, dok je u divljini bila izložena predatorima u tom kompromitujućem položaju.

5. Isključujete je iz svakodnevne rutine

Mačka Foto: Pexels/Just A Couple Photos

Iako morate poštovati privatnost vaše mačke dok obavlja svoje potrebe, ona ne mora da vam uzvrati. U stvari, mačka verovatno smatra da su zatvorena vrata krajnje nepoštovanje prema njoj. Bez obzira na to da li spavate, koristite kupatilo ili pišete, vaša mačka zahteva politiku otvorenih vrata.

6. Forsirate ljubav prema njoj

Mačka Foto: Pexels/Katarzyna Modrzejewska

Veterinari savetuju da vlasnik ne treba da insistira na mačijoj razigranosti i aktivnosti ako ona za to nije raspoložena. Besmisleni su i pokušaji da se neraspoloženoj mački privuče pažnja. Iako mačke uživaju u ljudskoj pažnji, vole je u manjim dozama nego psi, i pod sopstvenim uslovima. Vlasnici treba da poštuju ovo i da ne "gnjave" mačke držanjem, uzimanjem i izazivanjem. U skladu s tim, izbegavajte da dirate mačku dok se neguje: ako je mazite dok se timari, to bi bilo isto kao da neko sipa blato u kadu dok se kupate!

7. Ometate joj san

Mačka Foto: Pexels/Rhea Hazel

Mačka spava oko 15 sati dnevno, ali se dremka može odužiti i na 20 sati. Jasno je da je mački san veoma važan, pa bi namerno buđenje bio izraz krajnjeg nepoštovanja prema njoj.

8. Zadirkujete mačku

Mačka Foto: Pexels/Guillaume Meurice

Duvanje u lice, prskanje vodom i golicanje jastučića na šapama može da bude odlična zabava za vlasnika, ali mačka u tome ne vidi nikakav humor. U stvari, sva ova zadirkivanja joj ne prijaju i mogu da je uplaše i izazovu nepoverenje.

Duvanje u lice može je podsetiti na agresivno šištanje mačke ili stimulisati osetljive nerve u korenu njenih brkova i taktilnih dlačica. Prskanje vode je nepristojno i čini da se mačka oseti ranjivom. Što se tiče golicanja, zapitajte se da li ga i vi volite...

9. Dopuštate životinjama da se šetaju po njenoj teritoriji

Krajnji pokazatelj da ne poštujete mačku je da dozvolite drugom četvoronošcu da uđe na njenu teritoriju bez odgovarajućeg upoznavanja. Ako planirate da primite drugu macu u svoje i mačkino okruženje, prvo pripremite macu starosedeoca na društvo.

(Telegraf.rs).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mačka lutalica u "9 krugu pakla" naša način da pozove pomoć: Glavom gurala kroz betonski šaht

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    7. novembar 2023. | 13:34

    E da joj se još i izvinim što je okupirala moj život......

  • Ivan

    11. novembar 2023. | 20:28

    Ja predlažem da mačku povedete na 10 dana u New York