• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koji su najbezbolniji načini da kaznite i disciplinujete mačku koja pravi štetu u domu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Metode (pre)vaspitavanja ne smeju da budu bolni i u vidu "ćuški" koje mačka ne razume, ali postoje provereni načini da joj date do znanja šta sme da radi, a koja ponašanja nisu poželjna

  • 0
Kažnjavanje i disciplinovanje mačke Foto: Shutterstock/cunaplus

Ako imate ovog kućnog ljubimca, verovatno ste odavno zaključili da reči “mačka” i “disciplina“ ne mogu da se koriste istovremeno.

Pokušaji da mačku dovedete u red zahtevaju mnogo vremena i strpljenja. Za razliku od pasa, mačkama često ne pada na pamet da slušaju vlasnike.

One su posebne i imaju nepokolebljiv karakter, pa se njihovo disciplinovanje ponekad smatra nemogućom misijom.

Ipak, postoje neke mere koje možete da preduzmete kako biste mačku držali pod kontrolom, ili da je barem donekle smirite.

Disciplinske metode (pre)vaspitavanja mačke ne smeju da se sastoje od fizičkog kažnjavanja!

"Tajm aut"

Ovo je jedan od najlakših načina da mački date do znanja šta ne sme da radi. Pauza je najdelotvornija u slučaju da želite da sankcionišete skakanje po pultu ili stolovima, penjanje po zavesama ili grebanje nameštaja.

Kada primetite da se mačka ustremi na ove delove pokućstva, podignite je i nežno sklonite iz prostorije. U idealnom slučaju, odnesite je u sobu iz koje ne može lako da izađe. Ovaj tajm-aut treba kratko da traje, a prilikom pauze ponavljate reči "ne", "stani" i "siđi".

Ako je mačka preterano razigrana, penje vam se na noge i koristi vas kao "ličnu teretanu", onda vi napustite prostoriju. To će joj biti signal da je "igra" završena i da će morati da nađe drugi način da se zabavi.

Zamke

Ova metoda dobro funkcioniše ako mačka stalno skače na pultove i stolove. Postavite gomilu svetlećih predmeta ili plastičnih posuda na mesta koja koristi za skakanje, a ove zamke će se srušiti i uplašiti mačku. Ona će takav razvoj događaja vrlo brzo povezati sa skakanjem i shvatiće da to ne treba da radi. Zamka koju pravite ne treba da bude od teških predmeta ili nečega što bi moglo da povredi mačku.

Mačka će pobeći i sakriti se posle "sudara" sa zamkom. Sve dok znate da nije povređena, pustite je da "odboluje" i da se smiri, dok ponovo ne bude spremna da izađe.

Diverzija

Kažnjavanje i disciplinovanje mačke Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Da li vaša mačka gricka ukrasne biljke u domu? Da li voli da ruši ukrase sa novogodišnje jelke i da prevrće poklone ispod nje? Pokušajte da joj skrenete pažnju omiljenom igračkom ili nekom aktivnošću.

Ako ovo radite dovoljno često, maca bi trebalo da zaboravi na biljke, jelke i druge predmete. Ne zaboravite da su pojedine biljke toksične za mačke, pa ih držite podalje od njih.

Prskanje vodom

Ovo je brz način da naterate nestašnu mačku da se trenutno zaustavi, ali ga nemojte koristiti često.

Napunite bocu sa raspršivačem vodom i držite je pored predmeta ili bilo čega što ne želite da mačka dira, na primer, pored biljaka. Ako se ustremi na cveće, poprskajte je blago iz raspršivača da biste joj dali do znanja da se loše ponaša. Većina mačaka će se odmah zaustaviti i pobeći. Nemojte koristiti jak mlaz, već samo "maglu".

Postavljanje neprijatnog mirisa

Ovo dobro funkcioniše ako mačka koristi pojedine delove doma kao mesta da obavi nuždu. Postoje mirisi koje mačke ne vole, uključujući koru pomorandže, eukaliptus, aloju, zimzelen, limun i parfeme.

Natopite pamučni jastučić ili kuglicu vate jednim od ovih mirisa i stavite na mesta od kojih želite da se mačka drži dalje.

Iako se vaša mačka posle postavljanja granica na ove načine možda neće pretvoriti u superposlušnog ljubimca, barem će naučiti da ih (u većini slučajeva) poštuje.

Budite dosledni i nepokolebljivi u tome i ne dozvolite da se jednog dana popne na pult, a već sutradan da je sa njega sklanjate. To samo može da je zbuni i teško će naučiti šta joj je dozvoljeno, a šta nije.

Disciplinovanje mačke je važan deo njenog razvoja, ali ne zaboravite da joj ppritom pokazujete mnogo ljubavi i naklonosti. Govorite tiho dok je mazite ili držite, kako bi znala da može doći do vas kad se uželi maženja. Kad mačku disciplinujete, glas treba da vam bude strožiji.

Kažnjavanje i disciplinovanje mačke Foto: Shutterstock/Alis Magic of Photos

Šta ne treba da radite dok obučavate mačku

Nikada nemojte kažnjavati mačku tako što ćete je udarati ili vikati na nju.

Mačke su uglavnom bespomoćne životinje koje zavise od vas i ako vas se uplaše, postaće plašljive i bežaće kad vas vide. U svakom slučaju želite njihovu naklonost, a ne da vas se boje.

Mačka treba da zna da vam može verovati i da ćete uvek biti tu da joj date hranu i vodu. Zato uvek vodite računa da njene posude budu pune, pogotovo kad ste odsutni iz doma.

Nemojte kažnjavati mačku ako prođe dosta vremena posle štete koju napravi. Ako dođete sa posla i nađete polomljenu vazu, grdnja će je samo zbuniti i neće razumeti da je uradila nešto pogrešno.

Disciplina funkcioniše samo kad mačku uhvatite na delu! Zapamtite da su mačke radoznale i da ne žele namerno da nas nerviraju. To su samo njihovi prirodni instinkti.

Bonus savet: Posuda sa posipom

Kažnjavanje i disciplinovanje mačke Foto: Shutterstock/cunaplus

Ako mačka obavlja nuždu svuda osim u posudi sa posipom, postoje mnogi razlozi, pa i zdravstveni, zbog kojih to čini.

Njena posuda za obavljanje nužde uvek mora da bude čista. Nemojte koristiti hemikalije oštrog mirisa koji će iritirati macu.

Drugi razlog zbog koga obavlja nuždu van predviđene posude je stres, recimo zbog novog člana porodice.

Testirajte nekoliko različitih metoda discipline pre nego što pronađete onu koja najbolje funkcioniše kod vaše mačke. Pokažite mački ljubav i naklonost i posvetite joj pažnju kad poželi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari