• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Psa kažnjavate fizički ili odlažete "sankcije" za kasnije: I ovo su pogrešni potezi vlasnika (10)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako mislite najbolje svom ljubimcu, ponekad ga izlažete fatalnim rizicima. Čitajte o 14 najčešćih loših navika koje vam se čine bezbednim, a mogu da imaju ozbiljne posledice

  • 0
Kažnjavanje psa Foto: Shutterstock/smrm1977

Imate psa koji je mlad i nestašan, ili je stariji i ponekad neposlušan?

Primenjujete li neki vid kažnjavanja ako procenite da je pas pogrešio? Udarite li ga po zadnjici ili nosu, rukom, savijenim novinama... ili ga kažnjavate dugo vremena nakon što je napravio neku štetu ili se loše poneo?

Pogrešno činite!

Zašto je štetno

Studije su pokazale da fizičko kažnjavanje ljubimca odlaže njegovu sposobnost da nauči kako da se ispravno ponaša. Umesto toga, najverovatnije će vas se plašiti ili će mu biti potrebno duže da shvati šta pokušavate da ga naučite.

Odložena kazna se svodi na vikanje ili kažnjavanje psa nakon što je prošlo dosta vremena od kada je uradio nešto što nije trebalo. Na primer, pas žvaće vašu obuću dok ste na poslu, zatim odspava nekoliko sati, a onda dođete s posla i vičete na njega zbog uništenih cipela. On će se najverovatnije začuditi, jer vičete na njega zato što drema!

Pas ima dobro pamćenje, ali i problem da poveže kaznu sa lošim ponašanjem u prošlosti.

Kažnjavanje psa Foto: Shutterstock/lunamarina

Šta treba da uradite

Ispravno ponašanje psa obilno nagradite pohvalama i poslasticama.

Ljubimca preusmerite na dobre poteze kad vidite da radi nešto što nije ispravno, a zatim mu dajte poslasticu. Zvuči kontraproduktivno, ali psi na ovaj način uče mnogo bolje (i brže), jer povezuju poslasticu i prijatno osećanje sa potezom koji nagradite.

Sprečite psa da pravi nestašluke: zaštitite delove doma koje ne želite da pas uništi. Ako imate malog psa, razmislite o ograđenom prostoru u kome će boraviti dok niste kod kuće.

Ako niste u stanju da se sami izborite sa ovim problemima, potražite savet stručnjaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari