• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate psa koji je neposlušan? Evo 7 znakova da mu je potrebno prevaspitavanje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaš ljubimac ne razume komande, vuče povodac ili bezglavo trči u šetnji, žvaće vaše stvari, preterano laje, grize ili agresivno "brani" vas ili svoje stvari? Vreme je da se obratite profesionalnom treneru

  • 3
Pas ponašanje za prevaspitavanje Foto: Shutterstock

Imate psa koji je srećan i razigran dok vas vuče da idete u šetnju, cepa novine na najsitnije komade ili prekopava baštu.

Možda mislite da je samo malo nestašan, ali to su obično znaci da je stekao loše navike, piše Thedogwizard.

Kada se dešavaju ovakve stvari, smatrajte da se ne razumete dobro sa psom i da neke njegove potrebe nisu zadovoljene.

Mnogi problemi u ponašanju kućnog ljubimca rešavaju se poboljšanjem komunikacije. Zato je važno da pas i vlasnik prođu podučavanje osnovnim komandama.

Evo najčešćih sedam znakova da je vašem psu neophodna obuka poslušnosti.

1 Pas ne razume osnovne komande

Pas ponašanje za prevaspitavanje Foto: Shutterstock

Ovde je "scenario" gotovo uvek isti: pas poslušno izvodi komande u domu, ali vas ignoriše kad izađete napolje.

Ako se sa psom jasno "sporazumevate" u kući, on može da pokaže poslušnost i van doma. Zato je najbolje da se obratite treneru koji će vas i vašeg psa naučiti da usvojite isti jezik komandi, a pas će ih izvoditi gde god se nađete.

2 Pas vuče povodac

Pas ponašanje za prevaspitavanje Foto: Shutterstock

Svaki pas voli da izađe u šetnju, ali prijatan izlazak će postati stresan ako pas juri ispred vas, vuče povodac ili hoda tamo-ovamo, u različitim pravcima. Iako je prirodno da povučete povodac kako biste naterali psa da uspori, to samo rezultira njegovim kontra povlačenjem.

Obuka poslušnosti u ovom slučaju zasniva se na učenju hodanja sa labavim povocem, što će biti prijatnije i vama i vašem psu. Pas će imati slobodu da istražuje malo ispred ili pored vas, kako bi zadovoljio znatiželju, ali će uvek biti u vašoj blizini.

3 Pas reži ili ujeda

Uplašen ili uznemiren pas često reaguje agresivnim ponašanjem. Može da laje, reži i da čak ugrize kako bi upozorio druge da ga ostave na miru. I ova reakcija je rezultat loše komunikacije, kad vlasnik ne ume da prepozna signale koje pas emituje.

Agresivno ponašanje je obično uzrokovano lošom socijalizacijom ili negativnim iskustvima. Profesionalni trener će utvrditi zašto je pas agresivan i pokazati kako da izgradite obostrano poverenje uz bolju komunikaciju. Jednom kada pas shvati da je bezbedan pod vašim vođstvom, on će reagovati mirnije.

4 Pas preterano laje

Pas ponašanje za prevaspitavanje Foto: Shutterstock

Lajanje je prirodan način komunikacije pasa, ali preterano lajanje može da postane smetnja u vašem domu, ali i komšijama.

Psi laju jer traže pažnju, teritorijalni su ili automatski reaguju na stimulans, kao što je zvono na vratima ili osoba u prolazu. Prekomerno lajanje je način da pas "kaže" da mu je potrebno više mentalne stimulacije.

Poslušnost pomaže da naučite psa da zameni lajanje alternativnim mentalno stimulativnim ponašanjima. To praktično znači da će pas uvek pronaći objekat koji će ga zainteresovati na pravi način i neće imati potrebu za lajanjem.

5 Pas žvaće neprikladne predmete

Pas ponašanje za prevaspitavanje Foto: Shutterstock

Psi vole da grizu, ali ponekad ne shvataju zašto je u redu žvakati igračku, ali ne i novi par vaših cipela! Imajte na umu da grdnja neće zaustaviti psa u ovom ponašanju, samo će ga zbuniti.

Osim toga, on može nastaviti da vam uništava stvari žvakanjem, čim vam ugleda leđa. Obuka jasnije komunikacije će pomoći psu da shvati šta ne sme da dira i obezbediti pravu količinu mentalne stimulacije.

6 Pas ljubomorno čuva stvari

Pas ponašanje za prevaspitavanje Foto: Shutterstock

Psi koji previše štite svoje činije za hranu, igračke, krevet ili omiljeno mesto pored prozora mogu pokazati ovo neprimereno ponašanje kada im se neko približi. Ovo je poznato kao čuvanje resursa, ali je ponekad zaista nepotrebno.

Stručni trener će psa naučiti tehnikama koje će mu dati do znanja da se ne mora osećati ugroženo ako se neko približi njegovim stvarima ili ljudima koje voli.

7 Usvojili ste psa iz azila

Pas ponašanje za prevaspitavanje Foto: Shutterstock

Neki psi iz azila dolaze iz okruženja gde su trpeli zlostavljanje ili zanemarivanje, a ova iskustva oblikuju način na koji vide svet.

Iako mu pružate siguran dom pun ljubavi, na njega i dalje mogu uticati prethodna iskustva.

U zavisnosti od porekla, nekim psima iz prihvatilišta potrebno je više strpljenja kada je u pitanju sporazumevanje, jer su dotad imali drugačiji oblik komunikacije.

Iskusni trener pasa će pomoći u socijalizaciji kako bi povećao samopouzdanje vašeg ljubimca i izgradio zdravu osnovu za odnos pun poverenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Motte

    20. februar 2024. | 20:46

    Tesko je naci dobrog veterinara za kucne ljubimce,za trenere neznam ali u manjim mestima sigurno nema.

  • Ivana

    18. april 2023. | 16:47

    Ljudi ne mogu sebe da obuzdaju, svoje postupke i emocije, bitno je samo izdresirati psa, rad na sebi zakrpite poslusnim psom ahde bogati🙂