• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Treba li pas da uči na sopstvenim greškama: Jedna od zabluda kojima dovodite ljubimca u opasnost (2)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uvek mislite najbolje svom psu, ali ga ponekad izlažete fatalnim rizicima. Čitajte o 14 najčešćih pogrešnih poteza koji vam se čine bezbednim, a mogu da imaju ozbiljne posledice

  • 0
Pas učenje na sopstvenim greškama Foto: Pixabay/olinwanan

Kao vlasnici pasa uvek mislimo na dobrobit svojih ljubimaca.

Ali ponekad, čak i uz najbolju nameru, izlažemo ih opasnostima kojih nismo svesni.

Jedna od najčešćih grešaka koja ponekad može biti fatalna je i pretpostavka da će pas najbolje učiti iz sopstvenog iskustva. 

Neki vlasnici smatraju da će pas najbolje naučiti iz grešaka koje napravi, pre nego što se desi ozbiljnije iskustvo.

Oni čak puštaju psa da uradi nešto što ne bi trebalo bez njihovog nadzora ili intervencije.

Pas učenje na sopstvenim greškama Foto: Pixabay/Michael_Luenen

Zašto je opasno

Psi su pametni, ali je njihova inteligencija na nivou dvogodišnjeg deteta.

Verujemo da nikad ne biste dozvolili detetu da priđe divljoj životinji, ili da gricka nešto što ne bi smelo. To znači da mu ne biste dopustili da nešto uči na teži način. Isto treba da važi i za pse.

Pas učenje na sopstvenim greškama Foto: Pixabay/bluesnap

Jedan od najčešćih razloga nesrećnih slučajeva ili hitnih intervencija je zbog toga što u stomaku psa završi mnogo nejestivih predmeta ili hrana koju bi trebalo da jedu pod nadzorom. Veliki predmeti blokiraju creva kada ne mogu da prođu kroz sistem za varenje. Oštri predmeti izazivaju brojne tegobe u svim organima kroz koje prolaze dok se ne zaglave.

Susreti sa životinjama mogu da se završe ozbiljnim povredama, infekcijama, bolešću, pa i besnilom... lista je beskrajna.

Nikad nije vredno zdravlja ili života vašeg psa pretpostaviti da će dosta naučiti iz iskustva koje ste mogli da sprečite.

Pas učenje na sopstvenim greškama Foto: Pixabay/isakarakus

Šta treba da radite

Ne dozvolite psu da radi nešto što bi na bilo koji način moglo da mu naudi.

Korigujte njegovo ponašanje ili ga zaustavite kad primetite da hoće da grize ili jede predmete koji nisu namenjeni za jelo. Budno motrite na njegove susrete sa drugim psima i ostalim životinjama. Pod pretpostavkom da je vaš pas prošao obuku socijalizacije, on će praviti manje grešaka, ali morate biti pored njega da biste u slučaju nemile situacije na vreme reagovali.

Bavite se psom i posvetite mu dosta vremena, pogotovo u uzrastu dok je štene, kako bi naučio sve što treba da zna na pravi način, na pravom mestu i u pravo vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari