• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uobičajene i naizgled bezazlene navike kojima dovodite pse u opasnost, a da toga niste svesni

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uvek mislite najbolje svom ljubimcu, ali ga ponekad izlažete fatalnim rizicima. U narednim danima čitajte o 14 najčešćih pogrešnih poteza koje primenjujete i čine vam se bezbednim, a mogu da imaju ozbiljne posledice

 • 1
Neobezbeđena vožnja psa u automobilu

Foto: Pixabay/Squirrel_photos

Kao vlasnici pasa uvek mislimo na dobrobit svojih ljubimaca.

Ali ponekad, čak i uz najbolju nameru, izlažemo ih opasnostima kojih nismo svesni.

U narednim objavama ukazaćemo na najčešćih 14 grešaka vlasnika koje ponekad mogu da imaju loše posledice.

Nepropisno obezbeđivanje sigurnosti psa na putovanju

Ovo je jedna od najčešćih grešaka vlasnika i ujedno prva od 14 na koje ćemo ukazati.

Pod "nepropisnim obezbeđenjem sigurnosti psa" reč je o sledećim situacijama: dozvolili ste psu da izbaci polovinu tela kroz prozor automobila kako bi "hvatao" vetar, ili ste ga pustili da slobodno šeta po autu ili vam sedi u krilu dok vozite.

Neobezbeđena vožnja psa u automobilu

Foto: Pixabay/jorgetapia

Nedovoljno siguran je i pas koji s vama putuje ležeći u krevetu u kamionetu, ili ako je vezan pogrešnim tipom sigurnosnog pojasa.

Zašto je opasno

Psi koji nisu pravilno vezani u vozilu u pokretu postaće pravi projektil u eventualnom udesu.

Neobezbeđena vožnja psa u automobilu

Foto: Pixabay/tessdegroot

Iako je statistika nesreća u kojima stradaju psi oskudna, oko 30 posto ljudi koji ne vežu pojaseve u nesreći ispadnu iz automobila, u poređenju sa samo jednim postotkom onih koji nose pojaseve i dožive nesreću. Da bude još gore, razigranost psa često je uzrok saobraćajnih udesa.

Zakon u mnogim zemljama ne dozvoljava da se psi voze u krevetima kamiona, čak i kad su vezani.

Ukoliko gledaju kroz prozor, a previše su nagnuti, psi mogu neočekivano da iskoče kako bi pojurili neku životinju ili da ispadnu iz automobila. Tokom nesreće, cela stvar može da se okonča davljenjem ili ozbiljnom povredom.

Šta treba da uradite

Neobezbeđena vožnja psa u automobilu

Foto: Pixabay/west468

Koristite visokokvalitetne pojaseve ili ubacite psa u transporter. Jeftini materijali za pojaseve mogu da puknu kada život vašeg psa zavisi od njih.

Nikada nemojte vezivati sigurnosni pojas direktno za ogrlicu psa, jer može da izazove davljenje tokom saobraćajne nesreće!

Nikada ne spuštajte prozor više od nivoa psećeg nosa da bi imao dovoljno prostora da njuška i istražuje!

Uvek budite u pripravnosti da podignete prozor u slučaju dodatnog spuštanja ili zaključajte preventivno vrata ako se otvaraju prilikom vožnje.

Neobezbeđena vožnja psa u automobilu

Foto: Pixabay/robertburley

Najbolje bi bilo da psa držite vezanog na zadnjem sedištu. Kad budete stigli na odredište, posvetite pažnju ljubimcu.

Ako imate terensko vozilo, ne ostavljate psa bez nadzora u zadnjem delu terenca, posebno kada vozite autoputem. U slučaju sudara otpozadi, vaš pas bi najgore prošao.

U sledećem nastavku: Dozvoljavate li psu da uči na sopstvenim greškama?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ana

  3. avgust 2023. | 18:36

  Ovo ne vazi za sve pse. Mi psa vozimo u kabrioletu vec godinama i odlicno poznajem ponasanje svog psa, nikada ne bi iskocio ili cudno skakao po kolima. Pas bude vezan i povodac je na mojoj ruci a on se slobodno seta po zadnjem sedistu. Mi vozimo jako sigurno i sporije jer uzivamo u kabrioletu. Vec 4 godine ga tako vozimo, isli smo na daleka putovanja i pas apsolutno ume da se ponasa u kolima, mirno sedi i gleda ili lezi. Jako dobro i odgovorno kontrolisem svog psa i sigurno ga ne bih vozila u kabrioletu da ima ikakvih naznaka da ce iskociti ili nas ugroziti u toku voznje. Prolazili smo i kroz krdo ovaca i pored drugih pasa i macaka, uvek bi bio miran i sigurno se ponasao. Tako da ovo sto ste napisali apsolutno ne vazi za sve pse. I samo nam treba jos vise mrznje sad i prema psima koji se voze na zadnjem sedistu?! Dajte vise oladite sa predrasudama!

  4
  0

  Podelite komentar