• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je dozvoljeno korišćenje sode bikarbone u posipu koji mačka koristi kao toalet?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj popularni proizvod, koji se koristi u čišćenju doma, eliminiše neprijatne mirise telesnih izlučevina koje maca svakodnevno izbacuje

  • 0
Soda bikarbona u mačijem posipu Foto: Pixabay

Vlasnici mačaka u toaletnu kutiju svoje kućne ljubimice najčešće stavljaju pesak ili kupovni posip.

Većina savesnih vlasnika redovno uklanja stari posip i zamenjuje ga novim. Mačke vole čisto mesto za fiziološke potrebe, a redovno uklanjanje iskorišćene podloge održava mačiji toalet čistim.

Ipak, iz kutije sa posipom često dopiru neprijatni mirisi. Oni mogu da se ublaže ili neutrališu ako se posip pomeša sa izvesnom količinom sode bikarbone koja upija amonijak i druge neprijatne mirise.

Da li soda bikarbona može da naškodi mački?

Soda bikarbona u mačijem posipu Foto: Pixabay

Ne postoje zdravstveni rizici povezani sa mešanjem sode bikarbone sa posipom.

Soda bikarbona je netoksični proizvod na bazi soli koji nije štetan za mačke.

U užurbanoj današnjici vam možda nedostaje vremena da redovno uklanjate otpad iz mačije posude, što može dovesti do neprijatnih mirisa usled taloženja urina i izmeta. Ako koristite posip bez mirisa, dodavanjem sode bikarbone ćete postići kontrolu svake vrste mirisa.

Ipak, previše natrijum bikarbonata će se nepovoljno odraziti na kvalitet posipa, jer će povećati njegov pH nivo, što će dovesti do oslobađanja prekomernog amonijaka umesto da ga upije.

Prednosti dodavanja sode bikarbone u mačiji posip

Soda bikarbona u mačijem posipu Foto: Pixabay

Soda bikarbona na prirodan način obezbeđuje svežinu i čistoću posude sa mačijim posipom. Ona neutrališe kisele i bazične mirise, što je dobro kako za dom, tako i za mačku. Osim toga, korišćenjem sode bikarbone kutiju sa posipom nećete morati često da perete.

Dodavanjem sode u posip on će postati suv i tvrđi i lakše ćete ga očistiti, a takođe se neće lepiti za ivice posude.

Korišćenjem natrijum bikarbonata ćete uštedeti novac, jer je on jeftiniji od drugih proizvoda za čišćenje u domaćinstvu.

Soda bikarbona je delotvorna i u borbi protiv buva, jer ubija njena jaja i larve. Zaraženu mačku pospite sodom kao suvim šamponom i utrljajte duboko u krzno, do kože odakle izbija ulje.

Nedostaci dodavanja sode bikarbone u posip

Soda bikarbona u mačijem posipu Foto: Pixabay

Dodavanje sode u mačiji posip može se stvoriti mnogo prašine koja je opasna ako se udahne, jer izaziva respiratorne probleme poput astme.

Iako dodavanje sode u posip znači smanjenu učestalost čišćenja mačijeg toaleta, u njemu će se ipak nakupiti ostaci fecesa i tragovi urina.

Koliko sode bikarbone treba dodati u mačiji posip?

Prevelika količina bilo čega je nedopustiva, a isto se odnosi i na sodu bikarbonu. Radi osveženja posipa, dovoljno je dodati jednu do dve supene kašike. Ukoliko je potrebno, dodajte još jednu.

Šta će se dogoditi ako mačka pojede sodu bikarbonu?

Soda bikarbona u mačijem posipu Foto: Pixabay

Mačka može da pojede malo sode bikarbone slučajno ili iz radoznalosti i to joj neće naškoditi.

Prevelika količina sode je štetna za zdravlje mačke. Ipak, da bi se to desilo, mačka bi morala da pojede najmanje kašičicu ove supstance po kilogramu svoje težine. To je ipak neizvodljivo, jer je soda neprivlačnog ukusa.

Ako mačka ipak proguta višak natrijum bikarbonata, pojaviće se tipični simptomi: dezorijentacija, napadi, tremor, dijareja, povraćanje i pojačana žeđ. U tom slučaju, obratite se veterinaru.

U prodaji postoje i posipi u kojima već postoji određena količina sode bikarbone. Oni nemaju jak miris i neće smetati mački.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari