• 1
 ≫ 

Mogu li mačka i ptica da žive zajedno?

 ≫ 

Gotovo je sigurno da će ova dva kućna ljubimca biti na “ratnoj nozi”: mačka će vrebati svaki pokret ptice koja će biti pod stresom čak i kad mačka spava. Može li da bude drugačije?

  • 1
Mačka i ptica zajednički život Foto: Pixabay

Mačke su prirodni grabljivci, a ptice su njihov prirodni plen.

Ova činjenica gotovo stoprocentno će izazvati probleme ako ove dve vrste kućnih ljubimaca moraju da žive zajedno. Kao što viđamo u crtanim filmovima, mačke na otvorenom, pa čak i kućne mačke, vrebaju i napadaju ptice.

Ali, da li ptica i mačka mogu da prevaziđu prirodne instinkte i da mirno žive zajedno?

Suživot različitih vrsta

Mačka i ptica mogu koegzistirati u kući, ali morate preduzeti određene mere kako biste bili sigurni da ne mogu doći u fizički kontakt. Prirodni instinkt mačke za napadom, hvatanjem i "igranjem" sa pticom može se “roditi” u bilo kom trenutku, trenutno dovodeći život vaše ptice u opasnost.

Srećom, svaka mačka i svaka ptica su različite. Neke mačke uopšte neće mariti za pticu kućnog ljubimca, dok će drugim mačkama životna misija biti da dođu do ptice. Procenite karaktere svojih ljubimaca i budite na oprezu ako im dozvolite da budu “tet-a-tet” na otvorenom.

Prirodni instinkti mačaka i ptica

Mačka i ptica zajednički život Foto: Pixabay

Mačke u divljini će vrebati i loviti svoj plen koji čine mali sisari, gmizavci, ribe, ptice… Mački je, sem što lovi plen, zabavno da skače i hvata predmete, žive ili nežive, a ptice nisu izuzetak. Mačkama su ptice interesantne za igru ili kao hrana i ne prave razliku u tome da li je ptica kućni ljubimac ili živi u divljoj prirodi.

Većina ptica, kako u zatočeništvu, tako i u divljini, odleteće na najmanji šušanj ili čak pogled mačke ako osete nelagodnost. Ptica može čak ispustiti krik kako bi upozorila druge ptice na predatora. Ptice kućni ljubimci obično nisu dovoljno velike da povrede mačku u pokušaju samoodbrane. Čak i da je reč o velikoj ptici, poput papagaja are, kojoj mačka priđe, ptica će se instinktivno uplašiti i pobeći što pre, izbegavajući da se bori.

Koliko je mačka opasna za pticu

Mačka i ptica zajednički život Foto: Pixabay

Odgovor je očigledan: mačka može vrlo lako povrediti ili usmrtiti pticu. Ona će povrediti pticu oštrim kandžama ili ujedima i izazvati ozbiljne rane koje se mogu inficirati. Sem toga, mačka može da iščupa perje koje je ptici potrebno za let, ravnotežu i održavanje toplote. Da ne spominjemo ozbiljne mentalne traume kod ptice koja pretrpi napad ili pretnju. Mačka čak može i da pojede manju pticu.

Može li ptica biti pretnja mački

Uprkos činjenici da je mačka definitivno opasnija za pticu nego obrnuto, veća ptica je u stanju da nanese štetu “nespremnoj” mački. Veliki papagaji imaju jake kljunove i kandže koji mačku mogu teško da povrede. Gabaritne ptice mogu zgrabiti i ugristi mačku, posebno ako je uplašena. Ovo se najčešće viđa kod stidljivih ili radoznalih mačaka i uplašenih papagaja koji primenjuju samoodbranu.

Kako zbližiti pticu i mačku

Uprkos činjenici da mačka prirodno želi da uhvati i pojede pticu, možete im pomoći da žive mirno u kućnoj zajednici.

Obezbedite kavez za pticu

Mačka i ptica zajednički život Foto: Pixabay

Ako imate radoznalu mačku, uverite se da ni na koji način ne može da uđe u ptičiji kavez ili volijeru. Tako nećete brinuti da li će se desiti nemio događaj kad niste kod kuće. Mali kavez, poput onog za kanarince, često se postavlja na sto i može lako da se prevrne; stoga je bolje da ga pričvrstite za postolje ili jak sto. Kavez treba da bude dovoljno težak da ga mačka ne može gurati. Obavezno na kavezu koristite brave koje mačka neće biti u stanju da otvori.

Držite ih u odvojenim sobama

Razmislite o postavljanju kaveza za pticu u prostoriju u kojoj nema mačke. Ptica koja je bezbedna u kavezu će biti pod strašnim stresom ako je mačka konstantno vreba.

Nikada ne puštajte mačku u kavez!

Ne dozvolite mački da provodi vreme u kavezu, čak i ako ptica nije unutra. U suprotnom, mačka će se ponašati kao da je kavez njena teritorija.

Upoznajte pticu sa mačkom

Mačka i ptica zajednički život Foto: Pixabay

Ili barem pokušajte da to uradite: ovo je obično veoma spor proces. Počnite tako što ćete dozvoliti ptici i mački da se gledaju iz daljine. Možete postepeno smanjivati rastojanje između njih, ali samo nakon što se uverite da nisu pod stresom.

Da li ćete preduzimati korak više u zbližavanju, zavisi od toga koliko poznajete svoje ljubimce. Ipak, savetujemo oprez, jer se nikad ne zna kad će se u mirnoj i ljupkoj maci probuditi gladni tigar!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. januar 2023. | 17:12

    Dva macora i papagaj,uzivancija.Nije do zivotinje,do gazde je...