• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U slučaju da vaš ljubimac ima neprijatan zadah, ovih 5 namirnica mogu da ublaže njegov problem

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko su isključeni oralni i drugi zdravstveni problemi, sledeći korak u suzbijanju halitoze je uvođenje određenih namirnica u ishranu psa

  • 0
Namirnice protiv lošeg zadaha Foto: Pexels/Sharon Snider

Gotovo je sigurno da će pas lizati vlasnika po licu kad je uzbuđen ili oseća naročitu privrženost, ali se neretko dešava da ovi “poljupci” postanu nepoželjni, i to kad se iz usta psa oseća neprijatan miris.

Ako pas ima loš zadah, to može da bude signal većih oralnih problema kao što su parodontalna bolest ili drugi zdravstveni problemi. Ako ste psa odveli veterinaru da biste isključili bilo koje od ovih stanja (i psa vodite na redovne stomatološke preglede i pranje zuba), vaš sledeći korak može biti prilagođavanje ishrane. Kako tvrde veterinari, postoji pet namirnica koje mogu da pomognu da dah vašeg psa ponovo postane prijatan, piše Bestlifeonline.

1. Italijanski kovrdžavi peršun

Namirnice protiv lošeg zadaha Foto: Pixabay

Peršun je začinska biljka koja je više od ukrasa za hranu. Prema rečima DVM Sabrine Kong, italijanski - obični ili kovrdžavi peršun - sadrže hlorofil koji može da ublaži jak miris u ustima psa, ali pripazite na količinu peršuna koju dajete ljubimcu.

"Dodavanje svežeg peršuna u ishranu psa će osvežiti njegov dah", kaže Kong.

"Hlorofil maskira zadah, neutrališe unutrašnje mirise tela i poboljšava varenje."

2. Korijander

Korijander može da pomogne u poboljšanju daha psa, ali neće svi psi prihvatiti ukus ove začinske trave.

Korijander nije toksičan za pse, ali većina ga ne voli, pa u hranu dodajte sasvim malu količinu ove biljke kako pas ne bi osetio odbojnost. Psi treba da pojedu samo listove korijandera: stabljike su teške za varenje i mogu da izazovu gastrointestinalne probleme.

3. Nezaslađeni probiotički jogurt

Namirnice protiv lošeg zadaha Foto: Pixabay

Nezaslađeni probiotički jogurt je jedno od rešenja za loš zadah, ali psu treba davati samo umerene količine ove namirnice, jer sadrži laktozu koja može da izazove tegobe sa varenjem. Ako pas ima osnovni problem u stomaku, jogurt neće suzbiti loš zadah.

"Žive kulture u probiotičkom jogurtu pomažu u borbi protiv loših bakterija u ustima i crevima i osvežavaju dah psa", objašnjava Nik Horniman, MRCVS, veterinarski hirurg i osnivač onlajn apoteke za kućne ljubimce "MiPetsVet". Horniman upozorava vlasnike da odaberu jogurt koji ne sadrži ksilitol i veštačke zaslađivače, jer oni mogu biti štetni za pse.

4. Kokosovo ulje

Namirnice protiv lošeg zadaha Foto: Pixabay

Dodavanje male količine kokosovog ulja u ishranu psa ublažava loš zadah i odlično je za oralnu higijenu kućnog ljubimca.

"Antimikrobna svojstva kokosovog ulja smanjuju broj štetnih bakterija u ustima, a one su uobičajeni uzrok lošeg zadaha", objašnjava Sabrina Kong. "Pored toga, kokosovo ulje poboljšava stanje desni i zuba psa." Kong napominje da psu treba ponuditi samo nerafinisano kokosovo ulje koje treba postepeno uvoditi u njegovu ishranu kako biste izbegli probleme sa varenjem.

5. Šargarepa ili jabuka

Namirnice protiv lošeg zadaha Foto: Pixabay

Šargarepa i jabuka su bezbedne namirnice za pse i odlične su za njihovo oralno zdravlje. One pomažu u čišćenju zuba psa, delujući kao prirodne četkice za uklanjanje plaka, i osvežavaju dah ljubimca. Ako pas u početku ne želi da jede šargarepu ili jabuku, iseckajte plodove na manje komade, veličine zalogaja, ili ih dodajte u uobičajenu hranu za psa.

Kad god uvodite velike promene u ishranu kućnog ljubimca, uvek se konsultujte sa veterinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari