• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li pas da ima mladeže i kako oni izgledaju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko izraslina na psu ne menja boju, oblik, veličinu i teksturu, nema razloga za zabrinutost: takvi mladeži su dobroćudni i bezopasni

  • 0
Mladež na psu Foto: Shutterstock/Monika Vosahlova

Psi mogu da imaju mladeže, baš kao i ljudi: to su male izrasline na koži koje se zovu i nevus. Kod pasa su mladeži ravniji i imaju širu osnovu, a ponekad su u obliku formacije koja viri iz kože i obično je s njom povezana tankom opnom tkiva; u svakom slučaju, obe ove lezije su benigne.

Na psu se mogu pojaviti ružičasti, beli, sivi ili crni mali mladeži bez dlaka, obično oko pola centimetra u prečniku, glatke površine - za razliku od bradavica čija je površina nalik karfiolu, piše Whole-dog-journal.

Kad prvi put ugledate mladež na koži svog psa, najbolje bi bilo da posetite veterinara koji će obaviti pregled. Postoje dve kancerozne lezije kože koje u početku mogu izgledati kao mladež: to su mastocitom i melanom. U slučaju sumnje na razvoj zloćudne izrasline, veterinar može uzeti uzorak i poslati ga na analizu.

Imajte na umu da krpelji i mladeži izgledaju veoma slično pri površnom pregledu.

Pre nego što pomislite da se na koži psa nalazi krpelj, pažljivo pregledajte mesto da ne biste skinuli mladež i prouzrokovali krvarenje. U slučaju da se u kožu zario krpelj, trebalo bi da se vide i njegove nožice kako vire. Ako greškom pokušate da uklnite mladež, misleći da je krpelj, možete da prouzrokujete iritaciju i krvarenje.

Ukoliko analize potvrde da se na koži psa nalazi mladež, nema potrebe da se on uklanja, ali se savetuje praćenje.

Mladež na psu Foto: Shutterstock//Shutterdivision

Benigne lezije se ne menjaju, ili se pojavljuju mane promene koje ne zahtevaju nikakve intervencije. Razlozi za zabrinutost uključuju bilo kakvu promenu boje, veličine ili teksture mladeža. Nepravilne, nazubljene ivice koje se formiraju na nekad glatkim ivicama su sumnjive, kao i nekadašnja mirna lezija koja iznenada počne da smeta psu. Ako se pojavi bilo šta od nanvedenih promena, odvedite psa veterinaru.

Ukoliko želite da sa psa uklonite mladež iz nekog razloga (česte povrede pri češanju ili prilikom šišanja), to se radi rutinski. Veterinari mogu brzo i bezbolno da zamrznu problematičan mladež ili da ga hirurški uklone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari