• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brzo i efikasno zaustavite obrnuto kijanje kod psa: Ovaj zahvat traje samo pet sekundi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ova pojava nije u potpunosti objašnjena, veterinari smatraju da psi to rade kako bi se oslobodili iritacije u grlu i savetuju vlasnicima da ne paniče

  • 0
Obrnuto kijanje kod psa Foto: Shutterstock/memorable9

Verujemo da ne postoji vlasnik psa koji se barem jednom nije suočio sa čudnim kijanjem svog ljubimca. Reč je o obrnutom kijanju koje na prvi pogled deluje zastrašujuće, jer nalikuje gušenju, ali je srećom reč o pojavi koja nije opasna.

Obrnuto kijanje može da deluje alarmantno, ali je gotovo uvek bezazleno i traje 30-ak sekundi. Obrnutim kijanjem pas brzo udiše vazduh kroz nos, suprotno od normalnog kijanja kojim ga izbacuje, i pritom ispušta zvuke slične hrkanju i šmrkanju.

Obrnuto kijanje nije sasvim shvaćeno i pojašnjeno, ali veterinari smatraju da psi to rade kako bi se oslobodili neke iritacije koja se pojavljuje na zadnjem delu grla.

Mnogi vlasnici koji se prvi put suoče sa obrnutim kijanjem svog ljubimca dožive stres, ali je njihov strah ipak nepotreban. Važno je konsultovati se sa veterinarom i po mogućstvu primeniti zahvat koji zaustavlja obrnuto kijanje.

Veterinar Adam Kristman dobro je poznat vlasnicima pasa koji prate njegove savete na TikTok profilu @dr.adamchristman52. Doktor Kristman posvetio je vreme problemu obrnutog kijanja kod pasa i na praktičnom primeru pokazao vlasnicima kako mogu da zaustave ovu pojavu.

U snimku koji traje svega 15 sekundi, dr Kristman na svom "pomoćniku", pit bulu Kingu, pokazuje tipičan zahvat kojim se brzo i efikasno zaustavlja obrnuto kijanje.

@dr.adamchristman52 How to stop your dog’s reverse sneeze! #dogsontiktok #dogparents #dogsoftiktok #veterinariansoftiktok #pitbullsoftiktok #reversesneeze #dogsoftiktok ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling

Komentari vlasnika pasa koji su odgledali ovaj video su raznoliki, od duhovitih opaski do upoređivanja sa sopstvenim načinima zaustavljanja kijanja kod ljubimaca.

"To je to? Moj pas ima 14 godina i kad mu se ovo delsilo, pomislio sam da umire", izjavio je jedan korisnik.

"Moji psi kijaju obrnuto. Ponekad im masiram grlo i potrebno je neko vreme da prestane, ali sada kada znam ovaj trik, definitivno ću ga isprobati", kaže drugi vlasnik.

"Moj jorki to radi kada je previše uzbuđen. Veterinar mi je pokazao istu tehniku", dodaje treći.

"Moji mini jazavičari često kijaju obrnuto i nikad ne znam kako da im pomognem", priznaje još jedan vlasnik.

Na pitanje da li psa možemo pustiti da se sam izbori sa obrnutim kijanjem, dr Kristman kaže da je i to u redu, ali ova pojava plaši psa i bilo bi bolje da se zaustavi.

Da li ste se i vi suočili sa obrnutim kijanjem svog psa? Da li ste pokušali da to zaustavite i na koji način?

Pišite nam o tome!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari