• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas koji ne čuje može da bude potpuno srećan: Četiri saveta za kompletnu dobrobit gluvog ljubimca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako pas ne može da vas čuje, neće prepoznati važne komande, stoga primenjujte načine komunikacije koji garantuju "sporazumevanje"

  • 0
Pas koji ne čuje Foto: Shutterstock/Bilevich Olga

Gluv pas ne može da čuje svog vlasnika, ali ga veoma dobro vidi. Osim toga, pas odlično reaguje na govor vlasnikovog tela i ume adekvatno da ih "prevede" i odgovori na njih.

Uz pregršt ohrabrujućih dodira i nagrade, pas će vas u svakom trenutku slušati i raditi sve što od njega zahtevate. Veterinari kažu da uz još neke dodatne podsticaje pas koji ne čuje može udobno i lepo da živi.

Stoga stručnjaci daju četiri najbolja saveta koja će gluvog psa učiniti potpuno srećnim.

1. Nastavite da komunicirate sa svojim psom i podstičite “razgovor” znakovima

Ako vaš ljubimac ne čuje, naučite ga znakovnom jeziku.

Pokažite psu dlan umesto reči "ostani", prstom dodirnite tačku na podu umesto komande "sedi", pokažite povodac kako biste mu signalizirali da idete u šetnju... sve ovo su načini komunikacije koju mogu lako da savladaju i drugi ljudi, kao što su pet siter i svi članovi vaše porodice. Bićete manje frustrirani, a vaš pas će lakše slediti "nemušti jezik" kad dođe vreme da poslušno sledi vaše komande.

Pas koji ne čuje Foto: Shutterstock/Anke Van Wyk

2. Pas u svakom trenutku treba da zna gde se nalazite

Niko ne voli prikradanje i da mu se prilazi s leđa, pa ni pas koji ne čuje. Psu uvek priđite "teškim" korakom, kako biste ga upozorili na svoje prisustvo. Izbegavajte da mu samo priđete i dodirnete ga po telu, jer pas ne može da zna da ste tu i ne dobija nikakvo upozorenje, pa može da reaguje prilično burno.

3. Psa uvek držite na povocu

Uvek držite psa na povocu, pogotovo ako je i gluv i slep, jer može da zaboravi kako treba da se ponaša ili nema načina da odgovori na neki novi znak koji je naučio. Ne zaboravite najvažnije: ukoliko vam se pas izgubi, teško ćete ga vratiti. Zato psa uvek držite na povocu da biste bili mirni.

4. Obavestite sve da vaš pas ne čuje i ne dozvolite da mu prilaze s leđa

Naučite prijatelje kako da se ophode prema vašem gluvom ljubimcu. "Ruke" će uvek biti vaši najbolji pomoćnici, pa način sporazumevanja i "baratanje" poslasticama predočite i prijateljima koji će ovu komunikaciju sa psom lako i brzo naučiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari