• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glava vašeg psa je vruća na dodir: Koliko je to opasno?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako je glava vašeg psa vrela, pretpostavićete da ima groznicu, iako dodir nije pouzdan metod utvrđivanja povišene temperature psa, a evo i zašto

  • 0
Pas temperatura Foto: Shutterstock//Willeecole Photography

Ako je glava vašeg psa vruća, prvo što ćete pomisliti je da ima groznicu. Da li pas pati od još neotkrivene infekcije, da li se zarazio nekim virusom ili pati usled toplotne iscrpljenosti?

Dodirivanje čela je najčešći metod proveravanja temperature, ali kod pasa ova metoda nije najpouzdanija za utvrđivanje groznice.

Nemojte odmah padati u očaj zbog ovog otkrića.

Anatomija psa drugačija je od čovekove i logično je da se mnogo toga u njegovom organizmu ispoljava na drugačiji način.

Koji su potencijalni uzroci pojačane vreline glave psa?

Kad je reč o anatomiji psa i manifestaciji određenih pojava, treba pre svega znati šta se dešava u njegovom organizmu.

Telo psa je toplije od čovekovog

Ako opipavanjem glave psa utvrdite da je ona vrela, setite se da je pas prirodno topliji od čoveka.

Uprkos činjenici da ljudi i psi imaju dosta sličnosti kada su u pitanju delovi tela i određena medicinska stanja, telesna temperatura nije uobičajena karakteristika. Normalna temperatura psa je između 37,5 i 38,5 stepeni Celzijusa, dok je temperatura zdravog čoveka u rasponu od 36 do 37 stepeni Celzijusa. Zato je normalno da je temperatura psa viša i njegova glava je topija na dodir.

Pas temperatura Foto: Shutterstock/Monika Vosahlova

Metabolizam psa je ubrzaniji

Psi imaju višu telesnu temperaturu u odnosu na čoveka, jer im je metabolizam brži. I zasta: pas brže diše, njegova krv brže pumpa, psi brže stare i stoga su skloni višoj telesnoj temperaturi u poređenju sa ljudima.

Brže kretanje krvi pojačava toplotu glave psa

Glava psa je toplija, jer krv teče kroz nju i odlazi do ušiju, kako bi se podstaklo hlađenje i gubitak toplote. Kada krv cirkuliše u predelu usta psa, javlja se dahtanje koje pomaže da se višak toplote izbaci iz tela.

Primera radi, vrh glave čivave topliji je, jer ova rasa ima predispoziciju otvorene fontanele, mekanog dela vrha glave.

Toplotu glave psa povećava i masaža ili milovanje

Ako mazite psa i osetite da mu je glava vruća, uzmite u obzir da je to posledica vaših dodira. U osnovi, dodirivanje prstima pojačava protok krvi u ovoj oblasti koja postaje toplija od ostatka tela. Ovo se dešava po istom principu kada se dodiruje ili trlja deo tela koji pocrveni i postane topliji. Sve dok je temperatura psa normalna i on se ponaša uobičajeno, smatrajte vrelinu glave sasvim regularnom.

Pas temperatura Foto: Shutterstock/Ermolaev Alexander

Toplina glave izazvana emocijama psa

Ukoliko je pas pod stresom ili je uzbuđen, njegova glava može postati vrelija.

Jake emocije uzrokuju privremeno povećanje količine krvi koja dotiče u to područje. Mnogi psi prilikom posete veterinaru razviju stres i samim tim višu temperaturu koja se javlja i prilikom vožnje automobilom ili drugih uznemirujućih dešavanja.

Glava psa ponekad upija toplotu iz spoljašnjeg izvora

Ako je glava psa vruća, možda je "apsorbovao" toplotu iz nekog spoljašnjeg izvora. To se dešava ukoliko pas spava ispod ćebeta, sedi blizu izvora toplote poput peći, radijatora, kamina...

Glava psa ponekad je vrela zbog infekcije ili upale

Ako je temperatura psa normalna, a glava vruća, možda ima neku upalu koja se odvija na njegovoj glavi. Na primer, ukoliko je toplota skoncentrisana blizu ušiju, moguće je da pas ima infekciju. U slučaju da pokazuje pojačanu osetljivost određenih delova tela koji su pritom vrući i bole, posumnjajte na apsces ili druge zdravstvene tegobe. U tom slučaju, najbolje je da se obratite veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari