• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Akne i bubuljice kod pasa: Iako ružno izgledaju, ove promene na koži su bezopasne i lako se leče

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Mladalačka" boljka viđa se na mladim psima, podložnije su joj rase sa kožnim naborima, a njena pojava signalizira i na alergije, traume, gljivične i bakterijske infekcije i sijaset drugih, najčešće bezazlenih uzroka

  • 0
Bubuljice i akne kod pasa Foto: Shutterstock/Phatthanun.r

Mogu li psi da dobiju bubuljice?

Iako nije reč o o tinejdžerskim problemima, akne i bubuljice su česta pojava kod pasa.

Iako su najčešća boljka “adolescentnih” štenaca, bubuljice se viđaju na psima svih uzrasta, piše Dogscatspets.

Šta su pseće bubuljice i akne?

Akne kod pasa se manifestuju kao male izbočine na koži, nalik bubuljicama. Kao i ljudske akne, i pseće se pojavljuju na licu, bradi, vilici i vratu i nastaju zbog zapušenih pora ili upaljenih folikula dlake. Bubuljice mogu da budu ispunjene ostacima poput sebuma iz lojnih žlezda, mrtvih ćelija, bakterija...

Nekoliko manjih izbočina nisu razlog za zabrinutost, ali ako se one šire ili je koža oko njih iritirana, to može biti znak ozbiljnijeg problema. Ako se pas previše češe ili trlja, znači da mu promene smetaju, pa je najbolje da posetite veterinara.

Bubuljice i akne kod pasa Foto: Shutterstock/Lemalisa

Uzroci pojave akni i bubuljica kod pasa

Postoji mnogo potencijalnih uzroka pojave akni i bubuljica kod pasa.

Uzrast psa, tačnije njegova mladost jedan je od najčešćih uzroka pojave bubuljica ili akni. Pravi razlog je nepoznat, a manifestuje se promenama duž vilice i ispod brade. Ove izbočine su male i mogu ili ne moraju da svrbe, a može se videti crvenilo ili iritacija kao rezultat grebanja. Održavanje zahvaćenog područja čistim i suvim pomaže bržem zaceljivanju akni koje najčešće brzo nestaju. Elizabetanska kragna veoma je korisna u ovom slučaju, jer sprečava psa da trlja lice ili da se grebe.

Traume lica i vilice povećavaju mogućnost za pojavu bubuljica ili akni. Traume kože koje nastaju usled čestog trljanja lica o tepih ili pod, mogu izazvati male bubuljičaste izbočine. One se pojavljuju usled iritacije slomljenih folikula dlake i začepljenja pora koje oslobađaju sebum. U slučaju da se vide rane ili ogrebotine, pripazite da se ne razvije sekundarna infekcija.

Preterano trljanje lica može da bude znak alergije na hranu ili nešto iz okoline. Ako postoje drugi znaci alergije, kao što su crvenilo, otok ili svrab ili nelagodnost u celom telu, potrebna je promena ishrane ili lekovi protiv alergija.

Bubuljice i akne kod pasa Foto: Shutterstock/Yekatseryna Netuk

Predispozicija rase jedan je od razloga pojave kožnih promena. Neke rase su sklonije aknama i razlog njihove pojave je genetika, a ne hormoni u adolescenciji. Rase koje će najverovatnije imati bubuljice su bokser, buldozi, doge, poenter, doberman i rotvajler. U nekim slučajevima, akne i bubuljice neminovne su zbog naborane kože i obilja mesta gde se bakterije mogu zadržati.

Zapaljenje kože je obično sekundarno, ali se često viđa u kombinaciji sa aknama. Ako pas preterano trlja iritirano područje, može da izazove dodatnu upalu unošenjem bakterija. Upala izaziva crvenilo i oticanje kože, a druge posledice su gubitak dlake, topla koža i curenje ili ljuštenje ostataka (seboreja), kao i kraste.

Bakterijske infekcije su često udružene sa aknama i pojavljuju se zbog traume izazvane trljanjem. Prisustvo bakterija manifestuje se pojačanim crvenilom, upalom, otokom, curenjem belog ili zelenog gnoja, bolom i toplotom obuhvaćenog mesta.

Alergije na hranu ili iritant iz okoline izazivaju svrab, bubuljice nalik aknama i kvrge na koži, koje se pojavljuju na vratu, licu ili stomaku. Znak da je reč o alergiji uključuje trljanje celog tela o površine, uz pojačano crvenilo i svrab posle igranja na travi ili u prašnjavoj prostoriji.

Alergije na hranu nagoveštavaju crvenilo ili izbočine nakon što pas pojede određenu namirnicu. Najčešce alergije izazivaju pšenica, soja, govedina i drugi proteini. Iako se veruje da su žitarice krive za alergije na hranu, proteini su često glavni alergeni.

Bubuljice i akne kod pasa Foto: Shutterstock/Charfilmax

Nečistoća i ostaci u naborima kože zavlače se u uske nabore kože na licu, vilici i vratu određenih rasa pasa. Ovi nabori lako skupljaju prljavštinu i bakterije i izazivaju upale i infekcije kože. U nekim slučajevima, pojavljuju se sitne bubuljice nalik aknama na licu, nabori otiču, koža je crvena, neprijatno miriše i izaziva svrab ili iritaciju.

Gljivične i druge infekcije koje liče na akne (ciste, plikovi i druge kožne promene) pojavljuju se sa lezijama nalik aknama na licu i vratu. Simptomi mogu da variraju, od toga da uopšte ne smetaju (u slučaju ciste), mogu da cure (pucanje plikova), ili se brzo šire (u slučaju gljivične infekcije).

Kad veterinar ustanovi o kom problemu je reč, on će propisati određene medikamente i tretmane.

Gljivične i druge infekcije najbolje se leče medicinskim šamponima koji se koriste 1-2 puta dnevno. Ako je koža jako upaljena, može se dati i oralni ili lokalni medikament. Ciste i plikovi će se sasušiti, ali ako se posumnja na nešto ozbiljnije, kao što je tumor, veterinar može preporučiti hirurško lečenje ili upućiivanje na dodatne analize.

Bubuljice i akne kod psa obično su benigne, ali ako kućni tretmani ne pomognu, poseta veterinaru je neophodna da bi se isključila ozbiljnija stanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari