• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upomoć, moj pas je pojeo bateriju!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim gušenja, pas koji sažvaće bateriju je u opasnosti od trovanja toksičnim metalima, pa bez odlaganja odvedite ljubimca veterinaru

 • 3
Pas i trovanje baterijom

Foto: Shutterstock/Potashev Aleksandr

Bez obzira na to da li je pas “muljao” bateriju po ustima ili ju je progutao, veterinari savetuju hitan pregled ljubimca.

U zavisnosti od starosti i vrste unesene baterije, ne postoji nikakva prva pomoć osim ako vaš pas odmah ne povrati bateriju, celu i nesažvakanu.

Baterije sadrže razne toksične metale koji izazivaju oštećenje ćelija i organa u telu.

Ako je pas pojeo bateriju, to je hitan slučaj. Ne pokušavajte da izazovete povraćanje! Umesto toga, odmah psa odnesite veterinaru.

Uobičajeni simptomi koje možete da očekujete su i: hipersalivacija, mučnina, crvenilo ili ulceracija usne duplje, bojenje zuba (mogu da pocrne), učestalost gutanja, bol u stomaku, knedla u grlu gde se baterija eventualno zaglavila.

Za razliku od drugih vrsta trovanja, izazivanje povraćanja u pokušaju da se ukloni baterija može pogoršati ove efekte. Aktivni ugalj nije dovoljan da veže toksine, što bi inače bila opcija u slučaju trovanja drugim supstancama.

Očekujte da vaš pas ostane kod veterinara, pogotovo ako se baterija zaglavila u jednjaku, u predelu oko srca ili dijafragme.

Pošto baterije mogu da propuštaju hemikalije, ako dospeju do donjeg dela gastrointestinalnog trakta, obično se radi hirurško uklanjanje.

Psu će biti potrebna bolnička terapija zbog izloženosti teškim metalima, bez obzira na lokaciju baterije i simptome.

On će dobiti tretman protiv bolova, gastrointestinalnu terapiju, a njegovo stanje se mora pratiti, pogotovo ako je žvakao bateriju. Simptomi se mogu pogoršati, čak i ako se pokaže trenutno poboljšanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Čiča

  25. jul 2023. | 17:11

  Samo neka se istrči. Da potroši sruju i nema problema.

  3
  1

  Podelite komentar

 • Guzina Đuro

  26. jul 2023. | 07:53

  Nema problema. Rep će sijati kao fenjer.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Vodolijax

  25. jul 2023. | 23:26

  Sad na punjač.......šalim se.......verovatno opasno za psa........

  0
  0

  Podelite komentar