• 0
 ≫ 

Zbog čega je pseća "kaka" ponekad bele boje?

 ≫ 

U parkovima i na drugim javnim površinama viđa se tvrd i osušen izmet kućnih ljubimaca: zašto je on ponekad beo i treba li uključiti alarm?

  • 0
Bela stolica kod psa Foto: Shutterstock

Ponašanje kućnog ljubimca koji se priprema da obavi veliku nuždu ponekad je zaista neobično i gotovo misteriozno.

Da li na “prvu” možete da objasnite zašto se pas vrti unaokolo pre nužde? Osim toga, da li ste novopečeni vlasnik ljubimca i znate li koji zadaci vas čekaju? Ne zaboravite i na pomalo neprijatnu dužnost svakog odgovornog vlasnika koja podrazumeva čišćenje telesnih izlučevina.

Šta ako feces koji pas izbaci ne izgleda dobro? Da li drugačija boja izmeta nešto znači? I da li ste ikada videli da je vaš pas za sobom ostavio izmet bele boje? Ako bolje razmislimo, beli izmet često se viđa u parkovima, dvorištima, pa čak i na ulicama. U tom slučaju, on ipak nije neuobičajen. Međutim, vlasnicima je važno da sazanju sve o ovoj pojavi kod pasa.

Koštano brašno i minerali

Briga o ljubimcu ne podrazumeva samo edukaciju o njegovoj ishrani, nabavku igračaka i opreme i kupovinu zanimljivih kesica za skupljanje izmeta. Ona se odnosi i na svakodnevno praćenje ponašanja psa, njegovog izgleda, fizičke aktivnosti, ishrane, pa i manje omiljenog zadatka - pregleda izmeta koji izbaci.

Mnogi vlasnici pasa odavno nisu imali priliku da vide beli izmet svog ljubimca: on se zaista retko pojavljuje, jer je komercijalna hrane za pse lišena velikog udela koštanog brašna.

Prema nekim istraživanjima, pseći izmet bele boje bio je rasprostranjen u prethodnim decenijama zbog velikih količina koštanog brašna u hrani za pse. Međutim, sa evolucijom recepata za komercijalne pseće obroke, beli izmet gotovo da se nije pojavljivao već krajem 80-ih ili početkom 90-ih godina prošlog veka. Kompanije koje prave hranu za pse shvatile su da kuvane kosti mogu ozbiljno da oštete sistem za varenje psa. Međutim, iako se kuvane kosti lako lome i teško vare, pas ih rado jede.

Bela stolica kod psa Foto: Shutterstock

Beli izmet psa znači da je on pojeo previše kostiju ili u komercijalnoj hrani ima suviše minerala.

Zašto koštano brašno čini izmet vašeg psa belim?

Kad feces psa ostane na travnjaku, izložen sunčevoj svetlosti, kuvano koštano brašno ostavlja na njemu sloj krečnjačkog kalcijuma koji izmet čini belim.

Ishrana psa je najvažnija za njegov rast i održavanje zdravlja i kondicije. Zato pronađite industrijsku hranu koja će u potpunosti odgovarati vašem ljubimcu. Mnogi vlasnici neće se zadržati samo na granulama, već će u obroke psa dodati i mnogo domaćih recepata koje pas sa zadovoljstvom jede.

Ako je izmet psa dugo beo, iako dobija hranu bez štetne količine koštanog brašna, može postojati nekoliko razloga.

Razmislite o tome šta je vaš pas pojeo. Da li često pokušava da žvaće čarape ili tkanine koje se nalaze na njegovim igračkama? Ako vidite bele tragove u izmetu, pregledajte detaljnije, jer je pas možda pojeo neku čarapu, gumicu za kosu ili deo tkanine. Međutim, bilo bi dobro da odvedete psa veterinaru koji će eliminisati ozbiljnije probleme. Neprehrambeni proizvodi koji se zaglave u crevnom traktu mogu napraviti teške zdravstvene probleme, u vidu opstrukcije, što zahteva hitnu operaciju.

Crvi i pantljičara

Bela stolica kod psa Okrugli crvi u psećoj stolici Foto: Shutterstock

Bele mrlje na fecesu psa mogu biti znak prisustva jaja crva, odnosno glista ili pantljičare. Jajašca su nalik zrnima pirinča. Crvi nisu vidljivi golem okom, ali delovi pantljičare jesu. Što pre odvedite psa kod veterinara, kako bi izvršio analize i pripremio terapiju za vašeg ljubimca. Ne zaboravite da dezinfikujete dom, krevet psa, dvorište i druge zaražene površine.

Bela boja - nuspojava lekova

Ako je feces vašeg psa beo, možda je razlog tome korišćenje nekih lekova. Pas koji je uzimao tečni barijum kao medicinski tretman privremeno će izbacivati beli izmet.

Ako se boja fecesa psa promeni nakon novog tretmana ili leka, sačekajte dan ili dva i porazgovarajte sa veterinarom ukoliko ne poprimi normalnu boju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari