• 1
 ≫ 

Vaš pas često trese glavom: Treba li da pozovete veterinara?

 ≫ 

Ljubimci koji energično odmahuju glavom žele da se oslobode neželjenih posetilaca ili nakupljene nečistoće iz ušiju, ali je otresanje u kratkim razmacima signal ozbiljnijih tegoba

  • 1
Pas i otresanje glavom Foto: Shutterstock

Naši kućni ljubimci nemaju palčeve niti umeju da se služe prstima na ekstremitetima kako bi odagnali neke tegobe.

Oni moraju da se pronađu drugi način kako bi se počešali ili uklonili iritaciju iz ušiju ili sa glave. Da li to čine i psi kad odmahuju i tresu glavom?

DVM Georgina Uši Filips potvrđuje da je upravo to i razlog.

„Odmahivanje može izazvati insekt koji je sleteo na njihovu glavu, izvesna količina vode u ušima posle plivanja i još mnogo toga“, kaže Filips. Ona objašnjava da je energično protresanje glavom kao način uklanjanja problema efikasniji od češanja šapom. Međutim, postoje i medicinski razlozi koji uzrokuju ovakvo ponašanje psa.

„Otresanje glavom obično “sredi” tegobu. Ako primetite da pas to ponavlja, sa kratkim pauzama, verovatno postoji problem koji zahteva pregled veterinara“, kaže Filips.

Zdravstveni uzroci

Infekcija ušiju je prilično česta kod pasa. Tipični uzroci su vlaga u ušima, gljivice i bakterije, ušne grinje i alergije. Drugi znaci infekcije su češanje i odmahivanje glavom, upala i crvenilo, te iscedak iz ušiju neprijatnog mirisa koji je obično braon, zelene ili žute boje. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, hitno potražite pomoć veterinara kako biste psa poštedeli daljeg stresa i sprečili eskalaciju problema.

Nakupljanje ušnog voska je drugi razlog koji primorava pse da otresaju glavom. Prevelika količina ove materije u ušima je neprijatna, jer blokira protok vazduha i predstavlja prethodnicu infekcije. Ako se iz ušiju vašeg psa širi neprijatan miris i vidite smeđu nečistoću, a na koži nema iritacije ili sekreta, vreme je da ljubimcu očistite uši. Najbolje je da to učini veterinar.

Alergije su još jedan razlog zbog koga psi odmahuju glavom. Neki psi pate od alergija sličnih onima koje pogađaju ljude, uključujući faktore životne sredine i parazite kao što su buve i krpelji. Psi mogu razviti alergije na hranu, iako su one ređe. Ako vaš pas stalno otresa glavom i ima niz drugih simptoma, uključujući prekomerno lizanje šapa, češanje određenih mesta na telu, osip i dijareju, verovatno je vreme da zakažete testiranje na alergiju.

Neurološki poremećaji ponekad su povezani sa otresanjem glavom. Psi mogu nehotice da tresu ili naginju glavu i to može biti indikacija neuroloških promena. Ostali simptomi koji nagoveštavaju ozbiljno narušeno zdravstveno stanje uključuju poremećaj u hodu ili šepanje, izobličenje lica, gubitak ravnoteže i bolno oglašavanje.

Pas i otresanje glavom Foto: Shutterstock

Resetovanje posle stresa

Osim brzog odmahivanja glavom, poznato je da svi psi otresaju čitavo telo.

„Ako u ovaj postupak uključe celo telo i glavu, to je poznato kao tehnika “resetovanja” posle napete ili stresne situacije", kaže Filips. Ovako se smiruju i to je normalna reakcija.

Ova situacija viđa se posle prvog susreta pasa koji se ne poznaju. Filips kaže da to može uznemiriti pse koji se nakon obaveznog njuškanja otresu. Ponekad mladi psi protresu celo telo, od glave do repa, dok se igraju sa drugim psima. To je način govora tela koji traži kratku pauzu. Isto se dešava nakon duge vožnje kolima ili kada je pas okružen nepoznatim ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari