• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tosa inu, rasa iz Zemlje izlazećeg sunca: Nepravedno žigosan pas koji i danas doživljava zastrašujuću sudbinu

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nekadašnji japanski borbeni pas je nežan prema članovima porodice nad kojom bdi, ali ako osvane na ulici, čeka ga ponižavajuća smrt

  • 0
Tosa inu Foto: Shutterstock/michaela.bilovska

Tosa inu, poznata i kao japanska tosa ili japanski mastif je velika rasa sa viševekovnom nepravednom reputacijom, budući da je nastala kao japanski borbeni pas, te je rezultat ove stigme to što je u nekim zemljama zabranjena rasa. Međutim, japanska tosa je mirnog temperamenta, tiha, zaštitnički nastrojena, poslušna, dostojanstvena, hrabra i osetljiva, što s druge strane, može dovesti do reaktivnosti ako se ne odgaja uz odgovarajuću socijalizaciju i obuku.

Tosa je veoma pažljiv i odan pas i pravi čuvar u domu gde dobija ljubav i posvećenost koju zaslužuje, piše Dogtime.

Istorija nastanka rase tosa inu

Ovaj pas ima bogatu istoriju u Japanu, gde je prvobitno uzgajan za borbe pasa koje su sada nelegalne i u velikoj meri diskreditovane, ali istorijski značaj tose u ovom kontekstu ostaje vredan pažnje. Rasa ima korene u regiji Tosa u Japanu, danas poznatoj kao prefektura Koči.

Tosa je nastala u drugoj polovini 19. veka, namernim ukrštanjem krupnog domorodačkog šikoku inua sa raznim evropskim rasama, uključujući starog engleskog buldoga, engleskog mastifa, psa svetog Bernarda, nemačkog ptičara, nemačku dogu i bul terijera.

Selektivni uzgoj imao je cilj da stvori velikog psa prilagođenog takmičenjima u borbama pasa koje su (bile) omiljene u Japanu. U mnogim zemljama njihov uzgoj i držanje su zabranjeni.

Fizičke karakteristike tose inu

Ovi psi postoje u tri veličine: najmanji od 35 do 55 kg, srednji od 55 do 75 kg i najveći koji teže preko 75 kilograma. Visina ženki je 53, 5 cm, a mužjaka 60, 5 centimetara.

Tosa inu, poznata i kao tosa ken, živi od 10 do 12 godina.

Tosa inu boje dlake Foto: Shutterstock/A7880S

Dlaka tose inu je crvena, žućkasta ili smeđa, uz povremeno uočavanje crnih jedinki ili onih sa tigrastim uzorkom, a dlaka kratka i glatka, pa je ovom psu dovoljno češljanje jednom nedeljno.

Temperament tose inu

Tosa je poznata po inteligenciji i urođenom spokoju, tihoj prirodi i nepokolebljivoj poslušnosti, pokazuje mirno, ali budno držanje, i uvek je spremna da ispuni ulogu zaštitnika.

Sa dostojanstvenim izgledom i robusnom građom, tosa - kao bivši borbeni pas - lako je prerasla u izuzetnog psa čuvara. U udobnosti sopstvene porodice, tosa pokazuje tihu naklonost, negujući jake veze i odanost. Međutim, kada naiđe na nepoznate osobe, može se povući, zadržavajući oprez i rezervisanost.

Sposobnost ove rase da održi prisebnost i pokaže sabranost čini je idealnim izborom za vlasnike koji traže dostojanstvenog i pouzdanog ljubimca. Kao čuvar svog doma i porodice, tosa kombinuju svoje budne instinkte sa pronicljivom prirodom, pažljivo procenjujući okolinu kako bi osigurala sigurnost i dobrobit svojih najmilijih.

Tosa inu Foto: Shutterstock/Karel Resl

Odnos tose inu prema deci i životinjama

Tosa štiti članove svoje ljudske porodice, ali nije najpogodniji pas za domaćinstva sa malom decom. Njen instinkt borbenih pasa može se pokrenuti tokom igre sa decom, pa su rana socijalizacija, postavljanje granica i kontinuirani nadzor imperativ u interakciji sa decom. Što se tiče kućnih ljubimaca, preporučljivo je izbegavati uvođenje tose u dom sa drugim životinjama. Njeno borbeno nasleđe može da podstakne agresivno ponašanje prema drugim životinjama, što predstavlja potencijalni rizik po njihovu bezbednost.

Tosa inu Foto: Shutterstock/SubertT

Aktivnost i obuka tose inu

Potrebe za vežbom kod tose su značajne, a treninzi moraju biti čvrste ruke i dosledni. Ovi psi imaju umerene zahteve za vežbanjem, uključujući dnevne šetnje i vreme za igru kako bi bili mentalno i fizički stimulisani. Tosi je potreban iskusan vlasnik koji razume njene jedinstvene potrebe. Ona je inteligentna i dobro reaguje na obuku, gde je ključno rano uspostaviti jasne granice i potvrđeno vođstvo čoveka u domu. Rana socijalizacija je neverovatno važna prilikom uvođenja ove rase u dom.

Briga o tosi podrazumeva da provede dovoljno vremena na otvorenom i da vežba, pa joj treba posvetiti najmanje sat vremena, uključujući treninge. Ako imate privatni prostor na otvorenom, ogradite ga jakom ogradom, jer je tosa snažan i moćan pas koji može da sruši sve što mu se nađe na putu.

Tosa inu Foto: Shutterstock/michaela.bilovska

Nega i zdravlje tose inu

Tosa ne traži preteranu negu. Higijena zuba i nega noktiju su važni aspekti nege tose. Ona može biti sklona preteranom slinjenju, pa uvek imajute pod rukom krpu da biste brisali njena usta.

Tosa je sklona nekim zdravstvenim problemima, kao što su displazija kuka i lakta. Iako je kao rasa generalno zdrava, tosa može biti sklona nadimanju i očnim problemima, kao što su katarakta, glaukom, čirevi rožnjače... Ovi problemi mogu varirati po težini i mogu uticati na vid psa ili opšte zdravlje očiju. Redovni veterinarski pregledi i odgovarajuća nega će smanjiti rizike od zdravstvenih tegoba.

Zanimljivosti o rasi tosa inu

Tosa je retka rasa koja još nije priznata u celom svetu. Zbog istorije rase u japanskim borbama pasa, tosa inu je zabranjena u Australiji, na Kipru, Islandu, u Danskoj, Maleziji, na Malti, Novom Zelandu, u Norveškoj i Turskoj. Nažalost, ova rasa čini značajan deo pasa kojima se trguje na uznemirujućem međunarodnom tržištu psećeg mesa. Tose često završavaju na ulici odakle ih transportuju u azile povezane sa organizacijama koje rade na ilegalnom tržištu psećeg mesa.

Tosa se dobro prilagođava različitim klimatskim uslovima. Tokom letnjih meseci potrebno joj je mnogo sveže vode kako bi ostala hidrirana, a kad stigne zima, tosi može da bude potreban topao ogrtač.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Umesto da ih goni, pas postao deo krda: Ova akita je najbolji prijatelj maznih teladi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari