• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete li da pretpostavite šta je na slici: Služi kao zaštita u borbi onome ko plaši ljude bojom svog jezika

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlasnika ove "papazjanije" ponekad zovu i zbrčkanim, poznato je da je bio najređi na svetu i da pati od bubrega, kožnih problema i celijakije

  • 0
Šar pej Foto: Printskrin/Fejsbuk/Psi su veći prijatelji nego ljudi/Privatna arhiva

Na jednom snimku, koji je preuzet sa interneta i postavljen na društvenoj mreži Fejbuk, u grupi Psi su veći prijatelji nego ljudi, mirno leži neobična gomila nečega što podseća na zgužvanu i naboranu kožu. Poznavaoci rasa pasa i te kako dobro znaju o čemu je reč: u pitanju je mladi šar pej, drevna kineska rasa psa sa kožom koja "na gomili" liči na rasplinuti ljudski mozak!

Da li znate da bore šar peja imaju odbrambenu ulogu?

Bore na koži štite šar peja poput oklopa. Drevni Kinezi prvobitno su uzgajali šar peja koji je čuvao kraljevsku palatu i kraljevsku porodicu. Ali, da bi sam sebe sačuvao, šar pej je razvio opuštenu kožu koja ga je štitila u borbama pasa. Ako bi drugi pas zubima uhvatio kožu šar peja, on bi mogao da pobegne, a da njegovi unutrašnji organi ne budu oštećeni.

Nekada je šar pej bio najređa rasa na svetu: kada je Kina postala komunistička nacija, vlada ove zemlje nametnula je veliki porez na sve pse zbog čega je šar pej gotovo izumro.

Ginisova knjiga svetskih rekorda je proglasila šar peja najređom rasom na svetu u kasnim 60-im i kasnim 70-im godinama prošlog veka.

Ime šar pej znači "peščana koža", a u slobodnom prevodu znači gruba, peščana dlaka. Ovo je jedna od tipičnih osobina šar peja.

Jezik šar peja je plavo-crne boje, a jedini drugi pas koji ima jezik ove boje je čau čau. Među njima ne postoji poznata genetska veza, a jezik tamne boje je učinio da ovi psi čuvari izgledaju opasnije. U prošlosti se smatralo da plavo-crni jezik šar peja odbija zle duhove kada pas laje.

Šar pej Foto: Shutterstock

Ovaj zanimljivi pas ponekad ima probleme sa bubrezima, na "udaru" mu je i koža, a često pati i od alergija na žitarice, gluten, šećer.

(AKC/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da zaplačeš koliko su slatki: Bebe Šar Peja u borbi sa "velikim opasnim paukom"

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari